Ръководената от Васил Велев Асоциация на индустриалния капитал в България

...
Ръководената от Васил Велев Асоциация на индустриалния капитал в България
Коментари Харесай

АИКБ настоява бюджет 2020 да се планира с реформи

Ръководената от Васил Велев Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) изготвя своите рекомендации на база на Средносрочната бюджетна прогноза 2020-2022, оповестена още през април, тъй като работодателските организации към момента не са получили плана на Бюджет 2020.

© Юлия Лазарова По-малки разноски за вътрешен ред и сигурност и повече за обучение. Това са част от рекомендациите на Асоциацията на индустриалния капитал в България за Бюджет 2020, които бизнес организацията популяризира в очакване скоро да бъде оповестен самият план.

Успоредно с тези рекомендации представителите на бизнеса означават и потребността от промени на пазара на труда, в енергетиката, опазването на здравето. От АИКБ предлагат също бюджетните доходи да не се подценяват при планирането, каквато е практиката през последните години, а да се възнамеряват по-реалистично, с цел да не се образуват остатъци, които на края на годината се " харчат по убеждение на държавното управление за разноски с ниска успеваемост ". В разходната част пък би трябвало да има буфери за евентуално утежняване на локалната икономическа среда.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според асоциацията икономическият напредък в България може да доближи сред 2.5% и 3% през 2020 година Фактор за по-ниския напредък са рисковете във външната среда, само че и " задържащите фактори на вътрешната среда, произлизащи от прекомерно бавното и пасивно осъществяване на редица политики и промени в областта на пазара на труда, енергетиката, пенсионното обезпечаване, трудовомедицинската експертиза, правосъдната система, държавната администрация, електронното ръководство и сигурността ".

Приоритетите на пазара на труда

Безработицата в България пада до исторически най-малко, а прогнозите демонстрират, че хората в трудоспособна възраст понижават. " На процедура България не разполага със свободен трудов запас ", означават от АИКБ.

Част от рекомендациите на представителите на бизнеса са по-бързо повишаване на пенсионната възраст, акция за връщане на българите от чужбина и понижение на таксите и периодите за импорт на непознати служащи. Успоредно с това работодателите упорстват в границите на избран период да не се изплащат първите три дни от компенсациите за болнични като мярка за битка с " подправените " болнични листове. Платеният отпуск за времето на прилагане на отпуск по майчинство и " клас прослужено време " също би трябвало да се преустановят, смята бизнесът.

Друга болна тематика, която бизнесът постоянно адресира, е неналичието на механизъм, по който да се дефинира минималната работна заплата в страната. Сега практиката е държавното управление да я усилва както и с колкото реши, а работодателите желаят равнището й да се договаря сред тях и синдикати поотделно за всеки отрасъл. Европейската комисия също от дълго време дефинира практиката за установяване на минималната заплата у нас като нечестна и непрозрачна, като от Брюксел упорстват за справедлив механизъм, основан на стопански и обществени индикатори.

Образование и защита

Бизнесът " изрично поддържа " нарастването на бюджетните разноски за обучение, само че също по този начин показва и проблеми. Един от тях е обвързван с висшистите - част от тях са с квалификации, които не се търсят. Затова АИКБ предлага промяна в просветителния бранш, която включва ограничения като редуциране с 40% на финансирания от страната план-прием в университети, смяна на модела на финансиране на висшето обучение, стипендии за дефицитни специалности, въвеждане на наложителна лятна процедура на учениците в междинното обучение (особено за тези в професионални гимназии) и други.

" АИКБ се афишира изрично за понижаване на разноските за бранш " Вътрешен ред и сигурност " както като безспорна стойност, по този начин и като условен дял по отношение на Брутният вътрешен продукт и по отношение на общата сума на бюджетните разноски ", показват от асоциацията, като акцентират и неизвършените промени в бранша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР