Ракитово. Плиоценският парк в село Дорково и крепостта Цепина са

...
Ракитово. Плиоценският парк в село Дорково и крепостта Цепина са
Коментари Харесай

Пазарджик: Голяма посещаемост се отчита през лятото в Плиоценския парк край село Дорково и крепостта Цепина

Ракитово. Плиоценският парк в село Дорково и крепостта Цепина са желани туристически дестинации през почивните дни в Пазарджишко, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пазарджик. Особен интерес към праисторическите находки има от страна на децата, които на драго сърце преглеждат експонатите и се снимат с тях.
До Плиоценския парк се стига по асфалтиран път от курортите Цигов Чарк и Велинград. Експозицията предлага и гид, които среща посетителите с историята на археологическите находки. В центъра на експозиционната зала е сложена статуя на овернски мастодонт с височина 3.90 м. До него се намира и статуя на изкопаемата маймуна долихопитек. Представена е и възстановка на научни разкопки с същински кости, които са открити това място, витрини с неповторими вкаменелости – откъс от небце с кътници и бивник от овернски мастодонт, кучешки зъб на долихопитек и елементи от раменни кости на плиоценска балканска патица и на родопски глухар. Представени са и илюстрирани табла с научни текстове.
Билетът за разглеждането на Плиоценския парк важи и за посещаване на крепостта „ Цепина “, която се намира на няколко километра. До нея се стига по добре укрепена и поддържана туристическа пътека. Интересни обстоятелства и данни за възникването на крепостта могат да се получат в Информационния център „ Цепина “, който се намира в подножието на крепостта. И до двете забележителности може да се стигне с автомобил, като има и обособени места за паркиране, отдих и отмора.
Албена ЖИЛЕКОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР