Ракетната компания Virgin Orbit на британския милиардер сър Ричард Брансън

...
Ракетната компания Virgin Orbit на британския милиардер сър Ричард Брансън
Коментари Харесай

Ракетната фирма на Ричард Брансън уволнява 85% от служителите си

Ракетната компания Virgin Orbit на английския милиардер сър Ричард Брансън заяви, че ще редуцира 85% от личния състав си, откакто не е съумяла да обезпечи нови вложения. Според информация в медиите компанията също по този начин ще приключи активността си в обозримо бъдеще, написа BBC.

Новината за фрапантното орязване на персолана идва няколко седмици откакто компанията прекрати активността си в явен опит да укрепи финансите си. Само преди дни тя удължи в допълнение своята неплатена пауза на работа, с цел да си даде още време за намиране на нужната избавителна инвестиция. Фирмата търси ново финансиране от месеци, а мажоритарният притежател сър Ричард Брансън не желае да ѝ отпусне в допълнение.

Virgin Orbit се отдели от Virgin Galactic на Брансън през 2017 година Милиардерът е най-големият ѝ акционер – той има 75% от акциите. Mubadala, суверенният фонд на Обединените арабски емирства, е с втория по величина дял във Virgin Orbit – 18%.

Напоследък неуспехите за Virgin Orbit се редят един след различен. По-рано тази година компанията не съумя да реализира първото в историята изстрелване на спътник от територията на Обединеното кралство.

Акциите ѝ се сринаха с повече от 44% в късната търговия в Ню Йорк в четвъртък.

В регулаторно заявление в Съединени американски щати Virgin Orbit съобщи, че е взела решението за съкращенията, „ с цел да понижи разноските в светлината на невъзможността на компанията да обезпечи значимо финансиране “.

Съкращенията ще обиден почти 675 чиновници, заети във всички сфери на компанията.

Инвестиционната компания на сър Ричард Брансън Virgin Investments е инжектирала 10,9 млн. $ (8,8 млн. паунда) във Virgin Orbit, с които да се финансират разноските по компенсации и други такива, свързани със съкращенията. Virgin Orbit чака общо те да възлязат на към 15 млн. $.

„ Нямаме различен избор, с изключение на да изпълним незабавни, трагични и извънредно мъчителни промени “, съобщи основният изпълнителен шеф на Virgin Orbit Дан Харт на среща със чиновниците, съгласно CNBC.

Фирмата, която е учредена през 2017 година, не е осъществила облага като обществена компания. Тя създава ракети за преместване на дребни спътници и е част от бизнес империята на Брансън, която включва самолетната компания Virgin Atlantic и компанията за галактически туризъм Virgin Galactic.

През януари Virgin Orbit направи опит за първата в историята сателитна задача от територията на Обединеното кралство, само че приключила с крах. Ракетата LauncherOne на компанията – която бе изстреляна от самолета Boeing 747 Cosmic Girl – проби в космоса, само че не доближи целевата си орбита.

Мисията бе считана за крайъгълен камък в галактическите проучвания на Обединеното кралство. На нея се разпореждаха очаквания, че тя ще означи значима стъпка напред в осъществяването на упоритостта за превръщането на страната в световен състезател – от производството на спътници до построяването на ракети и основаването на нови галактически портове.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР