Ракетата Zhuque-3 на частната компания Landspace ще бъде оборудвана с

...
Ракетата Zhuque-3 на частната компания Landspace ще бъде оборудвана с
Коментари Харесай

Китайският стартъп Landspace създава стоманена ракета за многократно използване

Ракетата Zhuque-3 на частната компания Landspace ще бъде оборудвана с резервоари за гориво от неръждаема стомана и набор от мотори на метан и течен О2, т.е. тя ще се опита да вземе всичко най-хубаво, което има SpaceX. Предвиждат се три модификации на галактическия транспортен съд: за еднократна приложимост, за многократна приложимост и с първа степен за многократна приложимост. Все още няма дати за тествания и механически детайлности, програмата е в напълно начален стадий на развиване.

Ден след втория орбитален тест на галактическия транспортен съд за многократна приложимост Starship на американската компания SpaceX, скромният китайски стартъп Landspace разгласи началото на строителството на лична стоманена ракета, която ще може отчасти или изцяло да се връща на Земята. В китайската ракетна промишленост тя ще се конкурира със Space Pioneer, стартъп, който възнамерява да изстреля ракетата Tianlong-3 с първа степен за многократна приложимост през 2024 година

Появата на втора компания с сходни проекти демонстрира, че частният галактически бранш в Китай се разраства, а дружно с него и потенциалът на системите за изстрелване. Преди това първите започващи галактически компании в Китай се лимитираха до създаването на леки ракети с твърдо гориво за извеждане на дребни спътници в орбита.

Вече е прочут приблизителният потенциал на потребния товар на двустепенната ракета Zhuque-3: версията за еднократна приложимост ще може да изведе до 20 тона товар в ниска околоземна орбита, с ракета за неведнъж потребление – 16,5 тона, а системата за цялостно неведнъж потребление ще може да изведе 11 тона. Това е доста по-добре от опциите на Falcon 9 – той може да изведе 22 800 кг потребен товар на ниска орбита, само че при завръщането на първата степен тази стойност ще бъде единствено 8300 кг, откакто изведе товара на геопреходна орбита. Това значи, че китайската симбиоза на технологиите от Falcon 9 и Starship ще бъде с към 30-40% по-ефективна от главната ракета на SpaceX.

Разработването на сходна ракета за неведнъж потребление ще докара до голям брой провокации, свързани с масата и свойствата на стоманата, предизвестява Space News.

Landspace е една от първите частни галактически компании в Китай. Тя е учредена през 2015 година, откакто китайското държавно управление отвори промишлеността за частен капитал. В момента стартъпът се приготвя да изстреля третата си ракета от клас Zhuque-2, с цел да се опита да доближи орбита. Миналогодишният опит се провали. Zhuque-2 (ZQ-2) е двустепенна ракета притежател, която е с височина от 49,5 метра и диаметър от съвсем 3,35 метра. Двете ѝ степени употребяват без значение създадени мотори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР