Ракетата, която уби двама души на полска територия, е на

...
Ракетата, която уби двама души на полска територия, е на
Коментари Харесай

И Полша призна: Ракетата е на украинската ПВО

Ракетата, която умъртви двама души на полска територия, е на украинската противо-въздушна защита, призна полското държавно управление. Президентът Анджей Дуда успокои, че случилото се е изолиран случай и няма аргументи да се счита, че то може да се повтори.

Варшава най-вероятно няма да задейства член 4 от Устава на НАТО за взаимни съвещания, в случай че една страна членка е застрашена. Министър-председателят на Полша съобщи, че въпреки всичко ще бъде нараснала бойната подготвеност на част от полската войска, изключително на тази, която се грижи за противовъздушната защита. 

След среднощното съвещание на Съвета за национална сигурност на Полша, водачите на страната успокоиха напрежението. 

„ Към момента можем да кажем, че случилото се е изолиран случай. Нищо не насочва към догатката, че той може да се повтори “, съобщи президентът на Полша Анджей Дуда.

Анализът на обстоятелствата, данните от сателитното наблюдаване и наблюдения на патрулиращ аероплан на НАТО демонстрират, че детонацията най-вероятно е породена от отклонила се ракета за противовъздушна защита на Украйна С-300.

„ Днес мога да кажа, че множеството доказателства, с които разполагаме, демонстрират, че няма нужда да се задейства член 4 от Устава на НАТО този път. Но тази опция е в ръцете ни когато и да е и бихме могли да вземем такова решение “, разяснява Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша, представен от  bTV.

Ракетата е паднала в село Пшеводув, което се намира на към 6 км от украинската граница на към 50 км - от град Лвов. В дребното селце хората са в потрес от случилото се. Там всички познават двамата починали служащи. Матеуш Зуб също е работел на силозите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР