Ръката-робот Кинова“ дойде в Техническия университет от Канада, където служи

...
Ръката-робот Кинова“ дойде в Техническия университет от Канада, където служи
Коментари Харесай

В Пловдив учат ръка-робот да помага на хора със специални потребности

Ръката-робот " Кинова “ пристигна в Техническия университет от Канада, където служи на инвалиди да облекчат компликациите на всекидневието. Тя е предопределена за поддържаща екипировка на хора с двигателни проблеми. Финансирана е със средства от плана за създаване на Център за подготвеност " Интелигентни мехатронни еко- и енергоспестяващи системи и технологии “. " Ръката-робот " Кинова “ е с една отворена кинематична верига.

Роботизираната ръка да вземем за пример може да сипе вода в чаша и да я сервира до устата на съвсем неподвижния човек, тъй че той да пие. Може да му подаде предмет, от който се нуждае. “ - споделя гл. ас. доктор Васил Попов от катедра " Системи за ръководство “ на Техническия университет – Пловдив.

Той е един от най-младите учени в университета с просветителна и научна степен " лекар “, а неговата научна устременост в роботиката е да образова умните машини да " гледат “, да " виждат “ и да служат на индивида, без да го нараняват.

Главен помощник доктор Васил Попов си е сложил за цел дружно със студентите си да даде късмет на ръката робот да добие доста повече умения. Например да държи лъжица или вилица и да храни от паница нуждаещият се човек. И да се движи в затворено помещение, без да нанесе вреди върху предметите и върху хората. Как ще го реализира?

Първото, което учените създали с ръката-робот било да я " качат “ и закрепят върху различен робот - мобилна платформа. И да го създадат по този начин, че двата робота дружно да бъдат по-функционални, в сравнение с всеки един от тях поотделно. Точно това било комплицираното. " Работата ни с двата робота планува да " научим “ всеки от тях да прави интервенции, които до момента не е правил, а двата дружно – да правят работа, която поотделно не могат.

Най-напред ще обучим преносимата платформа да се придвижва с безспорна акуратност от точка до точка, като прикрепим датчици върху нея. Така платформата ще доближава до позиция, която към този момент е в обсега на другия робот – ръката. Така ръката ще доближава посочения от индивида предмет. Тогава ще създадем и логаритъм, който ще нарежда " пръстите “ в избрана позиция. “ - изяснява доктор Васил Попов.

Постигнатото дотук е, че особено за мобилната платформа – робот са основани невронни мрежи, които разпознават целеви обекти. Невронните мрежи одобряват данни от прикачените към платформата датчици – камери и лазерни далекомери. Далекомерът прави равнинен срез на пространството пред робота като мери дистанцията 270 точки пред него.

Главен помощник доктор Васил Попов е уверен, че скоро ще дадат " слух “ и " зрение “ на двата робота като им слагат спомагателни датчици. Вече има логаритми, които разпознават съответни речеви шаблони, тъй че притежателят на робота ще може да дава устни команди и той да ги извършва – изяснява гл. ас. Васил Попов.

Студенти от магистърската степен в катедра " Системи за ръководство “ на Техническия университет – филиал Пловдив наложително се образоват с роботите и има към този момент създадени дипломни работи с тях. Те са отдадени на позиционирането в пространството на робота-ръка, което е кинематиката на робота. Основният принцип, на който преподавателят гл. ас. Васил Попов учи студентите си е, че в работата би трябвало да бъркат задоволително, с цел да вземат най-хубавото решение. " Подкрепям ги, като им споделям да не се стряскат от грешките си, а да ги проучват. Двата робота имат задоволително защитни отбрани, тъй че студентите не могат да позволен съдбовни неточности “, заключи Попов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР