Ракът на яйчниците е седмото по честота онкологично заболяване сред

...
Ракът на яйчниците е седмото по честота онкологично заболяване сред
Коментари Харесай

Отбелязахме Световния ден за борба с рака на яйчниците. Какво съветват специалистите

Ракът на яйчниците е седмото по периодичност онкологично заболяване измежду дамите по света, което визира дамите най-вече над 50-годишна възраст в менопауза. Всяка година към 240 000 дами в международен мащаб и към 800 в България чуват диагнозата рак на яйчниците, като Европа е измежду районите с най-голям брой на нови случаи на заболяването в света. В ранен етап признаците на заболяването може да са малко, неспецифични или да липсват, което прави по-трудно диагностицирането и лекуването.
По мотив 8 май – Световният ден за битка с рака на яйчниците, АстраЗенека България, взаимно с Фондация Нана Гладуиш - Една от 8, не престават своята цифрова осведомителна акция за повишение на осведомеността за заболяването измежду дамите. За задачата са основани профилирани видеа, които ще бъдат оповестени на уеб страницата https://azcare.bg/, както и на Facebook страниците на „ Една от 8 “ и „ Животът те обича “.
„ Веднъж годишно всяка жена би трябвало да се подложи на профилактичен обзор. По този метод овариалният карцином може да бъде открит в точния момент, а лекуването да бъде оптимално дейно. Пълният гинекологичен профилактичен обзор включва оглед, цитонамазка, колпоскопия, ултразвуково проучване. Всеки един от тези детайли е извънредно значим, тъй като посредством тях може да се открият разнообразни типове рак на женските гениталии. Жените би трябвало да знаят, че посредством цитонамазка не може да се диагностицира овариален карцином. Това проучване се прави, с цел да се отхвърлят или потвърдят промени на маточната шийка и/или влагалището “, споделя в едно от видеата доктор Светлозар Славов – онкогинеколог, СБАЛАГ "Майчин дом ", София.
Според експерта най-големият проблем при овариалния карцином е, че в ранния етап, когато болестта е най-лечимо, постоянно няма признаци или са едва изразени. Най-често те включват тежест ниско и/или отичане на корема, запек, който може да се редува с диария, разнообразни менструални нарушавания като кървене сред менструациите или кръвотечения по време на менопауза. С придвижване на заболяването се следи намаляване, липса на вкус, отичане на корема, изнемощялост, само че признаците постоянно остават неспецифични и това е една от аргументите пациентите да търсят помощ, когато ракът е напреднал.
„ За страдание 70% от случаите на новодиагностицираните пациенти с овариален карцином са в етап III С. С други думи ракът се е популяризирал в цялата коремна празнина. Хирургичното лекуване е първият и главен способ за справяне с заболяването, който се комбинира с лекарствена терапия, химио или лъчетерапия, следващ хигиенно-диетичен режим “, добавя доктор Славов.
Проф. Иванка Димова – генетик, Лабораторията по геномна диагностика в Центъра по молекулна медицина към Медицинския университет в София дава повече информация за така наречен BRCA разновидности.
„ Това са разновидности в едни от най-важните израстък супресорни гени, а точно BRCA 1 и BRCA 2. Функцията на тези гени е да предотвратят настъпването и натрупването на разновидности в клетките, които да ги трансфорат от естествени в ракови. Вече е ясно, че на клетъчно равнище ракът съставлява генетична болест и той е обвързван с възникването и натрупването на голям брой разновидности “, споделя проф. Димова и добавя: „ Наличието на тези разновидности е обвързвано с развиването на рак на яйчниците и рак на млечната жлеза. Доказано е, че вероятността разновидностите да се предадат от родители на деца е 50%. “
Информационната акция е подкрепена и от доктор Маргарита Таушанова – медицински онколог, МБАЛ "Надежда ", София.
„ Преди години лекуването на рака на яйчниците се фокусираше върху химиотерапията. Днес все по-често се употребяват таргетни лекарства, които имат по-особен механизъм на деяние. Те блокират избрани протеини и разнообразни вериги, които водят до развиването на карцинома. По този метод може да се управлява развиването на туморния развой и по този начин да се стигне до ремисия или даже изцеление на болестта. Таргетното лекуване се ползва като поддържаща терапия, което може да продължи с години “, споделя доктор Маргарита Таушанова в едно от видеата.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР