Ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено заболяване при мъжете.

...
Ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено заболяване при мъжете.
Коментари Харесай

Ракът на простатата може да започне с болка в кръста

Ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено заболяване при мъжете. От рак на гърдата на всеки 20 секунди умира по една жена в света, сходно е съотношението и при мъжете от карцином на простата. Ноември е месецът за битка със болестта, това е мотив да се напомни на мощния пол за заплахата от страданието, да ги подсети да се погрижат за здравето си и да се изследват. 

Счита се, че заболяването визира мъже над 65-70-годишна възраст. За да се заловен обаче в точния момент промените, е значимо да се вършат профилактични прегледи след навършване на 50 години, защото колкото повече напредва възрастта, толкоз по-голям става рискът, уточни химиотерапевтът и шеф на Първо поделение по здравна онкология в Комплексния онкологичен център в Пловдив доктор Антоанета Томова. 

Затова е належащо мъжете да дадат кръв за проучване на туморния маркер простатно характерния антиген /PSA/, както и да се направи обзор при уролог с ректално туширане, с цел да се дефинира има ли смяна в размера и консистенцията на простатата. Отделно се прави ехографско проучване. По този метод жлезата може да бъде доста тъкмо оразмерена, да се види има ли някакви зони с друга конструкция, което да насочи експерта за възможен недоброкачествен развой. Ако се прави това, шансът да се "хване " болестта в ранен етап е доста висок. Д-р Томова акцентира, че експертите в медицината гледат цялата мозайка от данни, а освен туморния маркер. 

Затова цялостна преценка се прави откакто се сглобят обособените съставни елементи. Добре е цялата интегрирана информация да бъде интерпретирана от онкоуролог, тъй като той има и онкологично мислене. Тогава няма да се изпусне нито един подробност. Не е целесъобразно да се разчита единствено на туморния маркер, защото в ранните стадии той може да не е висок. 

В началото на заболяването признаци съвсем няма. Коварното е, че признаците при рак на простатата в множеството случи съответстват с тези при доброкачествените промени. При повишаване на тумора е допустимо да има прилепяне към пикочния мехур и мъжът да забележи изтъняване на урината, спиране на струята, стоп на приключването - при по-големи тумори, които притискат уретрата, възприятие за недобро изпразване на мехура, постоянно ставане нощем, от което се нарушава сънят, в случай че туморът пораства повече към дебелото черво - нарушена дефекация. Но по-често признаците идват от появяването на далечните костни разсейки. 

Заболяването може да стартира с болежка в таза или в кръста и дълго време тази болежка да не бъде добре разпозната. Не е изключено на пациент с сходни недоволства му се каже, че има дископатия или шипове, а да се окаже, че има разсейки от напреднал простатен карцином. Затова съгласно доктор Томова колкото и чести и банални да са тези недоволства, те не трябва да се отхвърлят с лека ръка, а да се създадат образни проучвания, защото дават по-богата информация за същинската причина за появяването на болката. Често при появяването на проблеми с уринирането мъжете стартират да пият разнообразни препарати и билки. Временно облекчение може да има, само че отдалечава слагането на диагнозата. 

Съветът на доктор Томова е да не се прибързва със самолечение, а да се създадат съвещания с уролог и онколог, с цел да се отхвърлят по-тежките "сценарии ". Установи ли се рак на простата, се прави коренно оперативно лекуване, което има шанса да реализира цялостно изцеление. По преценка на екипа могат да се приложат и лъчетерапевтични техники. Туморът се изследва под микроскоп и в случай че той е мощно нападателен, допустимо е да се назначи лекуване, което потиска синтезата на тестостерон в организма. Така се реализира оптималната андрогенна обсада, чиято първа задача е да спре функционалността на тестисите. При по-възрастни мъже това може да се реализира посредством оперативното им премахване. 

Рискови фактори 

Освен възрастта, роля за развиването на заболяването има и наследствеността. В момента се вършат доста проучвания, които търсят генетичните основи на това заболяване, както и генетичните аномалии и нарушавания, които се демонстрират при хората. В дребен % от случаите болестта може да бъде наследствено. В по-високия % обаче се явява спорадично, т.е. за първи път при съответен член от фамилията. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР