Ракът на простатата е един от най-разпространените форми на рак

...
Ракът на простатата е един от най-разпространените форми на рак
Коментари Харесай

Тренировките, които предпазват от рак на простатата

Ракът на простатата е един от най-разпространените форми на рак при мъжете. И при него, както при други онкологичниите болести, най-важни са предварителната защита и постоянните прегледи. Ако се диагностицира в ранен етап, той е изцяло лечим. Но по-добре е изобщо да не се стига до там. Затова е значимо да знаем и каква е ефикасната предварителна защита.

Според ново изследване, извършено в Swedish School of Sport and Health Sciences, мъжете, които са подобрили физическото си и кардиореспираторно положение с 3% или повече годишно в продължение на три години, са понижили с 35% и вероятността да развият рак на простатата.

Този резултат е на разположение без значение от физическата форма, в която са били при започване на наблюдението. То стартира още през 1982 година и в него се включват над 57 хиляди мъже, които минават през регулярни проби на физическата форма. Все отново по-голямо усъвършенстване се следи при тези, които са били в умерена физическа форма - нито спортуващи всеки ден или професионално, нито пък да не спортуват напълно.

Кардиореспираторната валидност, която се прави оценка, е мярка за това какъв брой добре сърцето и белите дробове доставят О2 до мускулите по време на подготовка. Резултатите демонстрират, че мъжете могат да понижат риска от рак на простатата като подобрят този индикатор посредством действия, които покачват сърдечната периодичност. Такива са да вземем за пример джогинг, плуване, колоездене или нанагорнище на планини.

Това е следващото доказателство, че без значение от възрастта и физическата форма, в която се намираме, в случай че поставим старания тя да се усъвършенства, даже на пръв взор с малко, това може доста да понижи риска от развиване на рак на простатата.

Резултатите от това проучване ненапълно поддържат, само че ненапълно и опровергават тези от предходни научни опити. При някои прекомерно високата физическа интензивност демонстрира повишение на риска от рак на простатата. А при други се открива, че тя може да подкрепи възобновяване при мъже, които към този момент са били диагностицирани, разяснява NBC News.

Безспорно постоянното придвижване усъвършенства цялостното ни здравословно положение и има позитивен резултат върху намаляването на риска от развиване на разнообразни типове рак. Но очевидно и тук, както при всичко останало, е добре да се придържаме към умерени дози.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР