Ракът на гърдата не е присъда, а просто диагноза, твърди

...
Ракът на гърдата не е присъда, а просто диагноза, твърди
Коментари Харесай

Фондация Грижа за живот България стартира кампания за борб...

" Ракът на гърдата не е присъда, а просто диагноза ", твърди основателят на фондацията и уредник на акцията Ивелина Радева

В месеца на битката с рака на гърдата фондация " Грижа за живот България "   събира дами с сложена диагноза " рак на гърдата ", преболедували или в развой на лекуване, които желаят да се убедят, че не са сами в борбата с подлото заболяване. Събитието ще се организира в събота - 22 октомври, от 11.00 в градинката зад Дома на младоженците. 



" Няма да събираме средства, акцията е чисто осведомителна и подкрепяща ", съобщи уредникът ѝ и основател на фондацията Ивелина Радева. Сама минала през тестването " рак на гърдата ", от шока при поставената диагноза, през лекуване с химио- и лъчетерапия, страховете и напрежението, Ивелина сега живее естествен и пълностоен живот. " Искам всички дами да схванат, че ракът на гърдата не е присъда, а единствено диагноза ", споделя младата жена. Нарекла е акцията си " Да погледнем себе си от вътрешната страна на открито ", с цел да предизвика и насочи  вниманието на дамите към значимостта от постоянни прегледи при общопрактикуващ доктор, гинеколог и мамолог.

Към идеята си Ивелина е привлякла

потвърдени в практиката си лекари и психолози.

Д-р Парашкев Цветков, онколог и хирург в Онкодиспансера с над 30-годишна процедура, е непринуден съветник на фондацията от самото ѝ основаване и оказва помощ за всяка идея, обвързвана с нея. Той приканва дамите от всички възрасти всяка година да посещават персоналния си доктор за профилактичен обзор.

„ Профилактиката е единственият и най-сигурен метод за ранна диагностика, когато лекуването може да бъде оптимално дейно ", споделя експертът и поучава да се употребяват опциите, които здравната система у нас обезпечава за ехо- и мамографии. Друг съвет на доктор Цветков е да не се подценява самопрофилактиката. Ако тя се трансформира в рутинна процедура, възможностите да се предотвратят по-сериозни затруднения се усилват ", уверен е доктор Цветков. Хирургът онколог е измежду най-хубавите експерти при оформянето на естествени гърди след премахване на болните, когато това е допустимо. В тези случаи имплантите са доста повече от козметична интервенция. Те са  допълнение към главното лекуване, което връща самочувствието и усъвършенства качеството на живот на дамите, уверен е лекарят.

Заедно с сътрудника си доктор Иван Тонев и онкопсихоложката Елена Атанасова, доктор Цветков е издал Ръководство за всички дами. Не единствено за тези, които към този момент са се сблъскали с рака на гърдата, само че и за здравите, които би трябвало да знаят, че

профилактиката избавя живот. 

В него, на наличен език и с минимално потребление на здравна терминология, експертите изясняват пътя и организацията на лекуването - от слагането на диагнозата, терапиите и всички останали стъпки, които би трябвало да направи пациентката по пътя си, до цялостното ѝ възобновяване, без да се усеща обречена. Ръководството е гратис и всяка жена, пристигнала на събитието, ще може да го получи.

" Ще има и други дарове. Като знак на мотото на акцията " Да погледнем себе си от вътрешната страна на открито " дамите ще получат огледалце за дамската си чанта с логото на фондацията, ще има розови светлини, а над 500 розови балона с хелий ще полетят в символ на поддръжка и съпричастност към дамите, заболели от рак на гърдата, и техните близки ", споделя Ивелина. Тя има фантазия - да сътвори Център за психо-социална поддръжка, където дамите да поддържат връзка между тях и с психолози. Много хора се лутат в интернет - търсят информация и различни лекувания, само че

форумите, врачките и гледачките не са положително решение,

а по-скоро нездравословно, уверена е тя.

" Целта е в центъра пациентките да получат помощ от потвърдени експерти, с цел да преодолеят по-безболезнено шока на всяка жена да се види без коса, вежди и мигли, без една или две гърди, с белезите от интервенцията, напрежението, когато са изоставени от най-близкия си човек в най-трудния интервал от живота си, да знаят, че не са единствени, само че и че не са сами в борбата си, да имат вяра в положителния излаз, тъй като е действителен и заболяването към този момент не е присъда ", споделя младата жена, която се радва на дъщеричката си, има лични бизнес, обича да пътува, наподобява прелестно и не трие фотосите от интервала си в болничното заведение.

" Това не е обязаност с предишното, това е тласък, който ми дава сили да превъзмогвам всяка компликация, която се изправя пред мен - поглеждам фотографията и си споделям: " Щом се оправи с това, нищо не може да те спре! И към този момент се оправям сполучливо ", усмихва се Ивелина. Радва се, че доста другари, общественици и сътрудници от бизнеса, са прегърнали концепцията ѝ, когато основала фондацията си преди 4 години и почнала да прави благотворителни акции.

Щастлива съм, че след  две години застой поради пандемията в събота още веднъж ще имаме опция да молим за по-чести профилактични прегледи за карцином на млечната жлеза и да напомним, че при ранна диагностика болестта е лечимо на 100%, споделя Ивелина.

И тази година зад акцията застават вестник " Марица ", регион " Централен " и кметът Георги Стаменов, водещи експерти в региона на онкологията, психолози и хора от бизнеса. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР