Ракът на гърдата е лечим, особено, когато е хванат в

...
Ракът на гърдата е лечим, особено, когато е хванат в
Коментари Харесай

Д-р Росица Кръстева: Ракът на гърдата е лечим, стига да е хванат в ранен стадий

Ракът на гърдата е лечим, изключително, когато е заловен в ранен етап - належащо е единствено да се прави постоянна профилактика. Това заяви в „ Дарик кафе “д-р Росица Кръстева. От думите й стана ясно, че въпреки в международен проект случаите на диагностициран карцином на гърдата да нарастват, в действителност смъртните случаи понижават - в международен проект с 29 %.

„ Най-важното нещо при рака на гърдата е профилактиката. Хората не трябва да се плашат, че се откриват от ден на ден случаи на рак. Това че се диагностицират нови случаи не е плашещо, стремим се да понижим смъртните случаите “, изясни доктор Кръстева.

Тя посочи, че е доста значимо да не се чака появяването на първите признаци.

„ Ако чакаме ракът да даде признак, занчи го хващаме късно. Той не дава признак когато е дребен, а когато има огромна туморна маса. Симптомът на рака нормално късно се появява. Не бива да чакаме да ни заболи, да се появи туморна маса “, посочи Кръстева.

Тя акцентира, че при първи и втори етап на болестта, то би могло да бъде изцяло излекувано, а скринингът е в положение да улови и най-малките лезии. По думите й профилактиката не трябва да се прави случайно, а редовно. И добави, че „ богатите страни “ сапреценили, че е по-евтино да платят за профилактика, в сравнение с за лекуване следтова за здравето на нацията.

Ракът на гърдата е най-разпространеното заболяване в международен проект. В България има 4000 нови случая на година. И въпреки от това заболяване да страдат най-вече дамите, става известно, че и мъжете могат да развият рак на гърдата - при мощния пол от бялата раса 1 % развиват подобен карцином, при чернокожите - над 15%.

Д-р Кръстева обясни, че при този тип злокачествено заболяване се следи фамилна обремененост. „ Наследственият рак на гърдата е към 10% “, изясни тя. Затова е значимо, когато бабата и/или майката са развили рак на гърдата, дъщерята да си направи генетичен тест за предразположеност.

Д-р Кръстева сподели още, че лекуването на злокачествените болести се развива с бързи темпове. „ Това е гражданска война. Ние виждаме фактически един необикновен триумф в лицето на имунотерапията, на таргетната терапия, на новите технологии “, изясни доктор Кръстева.

Тя акцентира, че към този момент са налични и нови медикаменти:

„ Конюгати, при които дребна молекула цитостатик, т.е. доста малко количество от лекарството е закачено за моноконално антитяло, което реагира и отива на този рецептор, който туморът го има, закача се, влиза в туморната клетка и в действителност там се освобождава цитостатикът и по този метод е унищожена туморната клетка “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР