Ракът на белия дроб е причина за смъртта на 1,4

...
Ракът на белия дроб е причина за смъртта на 1,4
Коментари Харесай

1,4 млн. души ежегодно си отиват от рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е причина за гибелта на 1,4 милиона души в света всяка година. Това е 1/4 от всички смъртни случаи от злокачествени болести, съгласно статистиката. В Европейския съюз ракът на белия дроб също е най-смъртоносният от всички типове рак и убива към 270 000 души годишно.

Това сигнализира Жасмина Коева-Балабанова, ръководител на Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина на конференция: " Ракът на белия дроб - ранна диагноза и доказателства за скрининг ".

Коева уточни, че в България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по периодичност при дамите. През 2016 година със болестта са диагностицирани над 4000 българи.

Тя показа, че скрининговите проучвания оказват помощ на лекарите да откриват и лекуват някои типове рак в ранен етап. " Това е значимо, тъй като ранното диагностициране на абнормалните тъкани прави лекуването по-лесно ", изясни Коева. Практиката демонстрира, че в случай че признаците на рака към този момент са се появили, то той може към този момент да е почнал да се популяризира съществено и лекуването в такива случаи е мъчно.

" Европа търси подобаващи модели за оценка на риска, установяване на пациентите за скрининг, както и колко скринингови проучвания за една година са нужни ", сподели тя. Коева добави, че в някои страни, като Съединени американски щати да вземем за пример, към този момент се ползват добре ориентирани стратегии за срининг за рак на белия дроб.

Тя прикани да се разработят Европейски рекомендации за скрининг за рак на белия дроб и Европейски Съюз да образува експертна група за тази цел. Основните послания в документа са ориентирани към:

Европейска комисия, която да предложи стратегии за скрининг за рак на белия дроб до 2019/2020 и да спомага за тяхното приложение;

Страните-членки да възнамеряват скрининг с нискодозова компютърна томография с дълготрайна цел - въвеждане на скрининг за рак на белия дроб в границите на 18 месеца. От Европейска комисия може да спомагат за координацията посредством експертната група.

На конференцията участва и кметът на София Йорданка Фандъкова, която благодари, че се търси решение за такива тежки диагностики и болести на пациенте от България и света. " Провеждането на скринингови проучвания е извънредно значимо за ранната диагностика и сполучливото лекуване за най-тежките заболявания ", сподели още тя.

Фандъкова уточни, че от тази година е включен и проведен скрининг на рака на простата. " Вече имаме към 20 000, които са минали през тези скринингови стратегии и резултатът и резултатът е в действителност сериозен ", изрично отговори тя.

Олег Петков, заместник-министър на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз разяснява, че сходен тип събирания имат извънредно огромно значение за възстановяване здравето както на българските жители, по този начин и на тези на Европейски Съюз.

Денис Хорган, изпълнителен шеф на Европейския алианс за персонализирана медицина (ЕАПМ) изрази страдание, че за най-смъртоносния рак в Европа няма общоприети насоки за скрининг.

" ЕАПМ и Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ) непрекъснато приканват за съответни дейности на равнище Европейски Съюз и на равнище страни-членки и се надяваме да реализираме действителен прогрес с решенията от конференцията в София ", сподели още той.

Събитието се провежда от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), в партньорство с Европейския алианс за персонализирана медицина. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР