Ракът е една от най-разпространените, коварни и страшни болести на

...
Ракът е една от най-разпространените, коварни и страшни болести на
Коментари Харесай

Защо акулите не се разболяват от рак

Ракът е една от най-разпространените, подли и страшни заболявания на XXI век. Според Световната Здравна Организация ракът е втората причина за смъртността в света. През 2015 година от онкологични болести са умряли 8.8 млн. души, т.е. всеки шести смъртен случай.

Болестта е доста публикувана освен измежду хората, само че и измежду доста от животните. Акулите обаче на практика са недосегаеми за страшните разновидности на рака. Причината да не могат да се разболеят от рак е, че имат изключителна мощна имунна система, която ги защищава освен от рак, само че и от множеството други познати заболявания.

Разликата сред имунната система на акулите и човешката е, че тяхната има две спомагателни имунни структури. Едната е органът на Лайдиг, който се намира зад хранопровода, а другата е така наречен епигонален орган, който е ситуиран зад бъбреците.
 Снимка 437988

Според редица учени точно тези две структури, които в допълнение укрепват имунната система, са главната причина тези морски жители освен да не се разболяват от рак, а и да оцеляват към този момент над 400 хиляди години на Земята.

Непрекъснато се вършат проучвания, с които се цели да се потвърди дали антителата, открити в хрущяла на акулите, могат да ни оказват помощ да се оправим с рака, написа BBC.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР