Ръженият хляб отдавна е най-разпространеният вид хляб в Русия. Но

...
Ръженият хляб отдавна е най-разпространеният вид хляб в Русия. Но
Коментари Харесай

Как да си изпечете най-вкусния пшеничен хляб – московски калач

Ръженият самун от дълго време е най-разпространеният тип самун в Русия.

Но московският калач постоянно е бил желан от руснаците, тъй като е по-вкусен и по-празничен.

В Русия има няколко разновидности на пшеничния самун, които се разграничават по форма, състав и предопределение. Московският калач е един от най-специалните. Той съставлява малко, пухкаво хлебче с формата на ключалка на плевня с ръкохватка и дебела част.

Името на калачa се загатва постоянно в съветската просвета. Според една от версиите думата „ калач “ идва от думата „ колесо “ (колело), само че съгласно друга тя произлиза от тюркската дума „ колак “ (ухо). Трета версия гласи, че корените ѝ са в глагола „ калить “ (пека, калявам).

Калачите се появяват в Москва най-късно през XIV в. и постоянно се загатват в литературата и във фолклора. Трябва да призная, обаче, че съм живяла в столицата към 20 години и за цялото това време в никакъв случай не съм виждала някъде да се продават калачи.

Как по този начин най-типичният самун на Москва е липсващ от рафтовете на пекарните? Истината е, че процесът на правене на тези печива е освен дълъг, само че и доста трудоемък. В индустриален мащаб производството им е просто нерентабилно.

Със сигурност, обаче, те са извънредно вкусни и красиви. Струва си да опитате да си ги приготвите у дома. Текстурата е доста пореста посредством на продължителната и усърдна работа с тестото. Друг значим детайл на положителния калач е висококачественото брашно с високо наличие на глутен. Брашното би трябвало да е с 11-15% наличие на протеини.

Приготвянето на калачи е времеемък развой – стартира се от сутринта и на вечерта превъзходният самун е подготвен. Допълнителен бонус е фактът, че този самун устоя много време, тъй че може да го хапнете и на закуска на идната заран и да си запазите малко и за пикник или за работа.

Като цяло, калачите се считат за едни от първите образци на известната улична храна в Русия. Те се продават на сергии или по панаири и хората ги ядат, като ги държат за дръжката. От хигиенични съображения дръжката се изхвърля или се дава на бедните или на кучетата.

Вкъщи изядохме целия калач, който направих, в това число и дръжката. Просто беше невероятно да се откъснем от ароматния самун с порестата, сочна и еластична среда и тънката, хрупкава коричка. Ако следват инструкциите за приготвянето на съвършен московски калач, е доста елементарно да си го извършите у дома.
Продукти за 4 бр. от по 200 г:


Юлия Мулино
Брашно с 11% протеин – 350 гГрис с 13% протеин – 100 гВода – 315 млЖива квас – 5 гСол – 8 гНачин на подготвяне:
Разтворете маята във вода.



Юлия Мулино

Поставете брашното и солта в дълбока купа и прибавете разтворената квас.



Юлия Мулино

Омесете тестото на ръка. Достатъчно е брашното да поеме водата. Няма потребност да месите дълго.



Юлия Мулино

Покрийте купата с фолио и оставете тестото да шупва на топло място за 60 минути.



Юлия Мулино

Намокрете ръцете си и обърнете тестото от всички страни. Отново покрийте купата с фолио и я оставете на топло място за 60 минути.



Юлия Мулино

Един час по-късно повторете процедурата. Покрийте с фолио и го оставете да шупва на топло още един час. Повторете още два пъти, само че този път оставете тестото на студено място. След първите 60 минути на студено, още веднъж обърнете тестото и го оставете за последния, пети час на ферментация.



Юлия Мулино

След последните 60 минути, извадете тестото и го разделете на 4 равни елементи. Така калачите ще се опекат отмерено и ще са подготвени по едно и също време. Работете на набрашнена повърхнина.



Юлия Мулино

Разточете всяко парче тесто, сгънете краищата по средата и омесете топка.



Юлия Мулино

Покрийте всички топки с фолио и ги оставете да починат за 30 минути. Разточете всяко топче с леко прилепяне. Обърнете 1/3 до половината тесто.



Юлия Мулино

Направете същото от другата страна.



Юлия Мулино

Съединете и обърнете тестото по ръба.



Юлия Мулино

Навийте, като междинната част би трябвало да е най-дебела.



Юлия Мулино

Загрейте фурната до оптималната степен. Аз пекох калачите на каменна плоча. Камъкът би трябвало да се постави в студена фурна. Съберете краищата на „ вретеното “ и ги притиснете добре. Оставете да шупва 45-50 минути.



Юлия Мулино

Направете надлъжен прорез с оребрен нож.



Юлия Мулино

Наръсете го с брашно и го върнете. Наръсете целия калач с малко брашно.



Юлия Мулино

Внимателно поставете пергамента върху обърната загрята тава или каменна плоча. Сложете лед на най-ниското равнище на фурната. Аз употребих 300 мл лед. Печете 10-15 минути според от температурата. Моята беше 260 градуса и пекох малко над 17 минути.



Юлия Мулино

Оставете калачите да се охладят.



Юлия Мулино

След като се охладят, поднесете с домашно масло.



Юлия Мулино

създател: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР