Раждането на недоносено бебе е предизвикателство и за лекарите, и

...
Раждането на недоносено бебе е предизвикателство и за лекарите, и
Коментари Харесай

Д-р Радка Масларска: Недобре лекуваните инфекции са най-честата причина за преждевременно раждане

Раждането на недоносено бебе е предизвикателство и за лекарите, и за родителите.


Недобре лекувани инфекции при майките са най-честата причина за прибързано раждане в България.

В над 80% от случаите може да се предвижда, че едно бебе ще се роди недоносено.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Радка Масларска, дм, шеф на Отделението по неонатология в „ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда “.

С нея беседваме във връзка обичайните безвъзмездни прегледи на недоносени и рискови бебета, които ще се проведат на 25 ноември (събота) от 10 до 14 ч. в здравното заведение.

„ Раждането на едно недоносено бебе е предизвикателство освен за лекарите, които се грижат за децата, само че и за техните родители. Извеждането на недоносеното бебе от интензивните неонатологични отделения изисква спомагателни проучвания и наблюдения на тези деца. В тези спомагателни проучвания и наблюдаване се включват и ултразвуковите проучвания на централна нервна система, на коремни органи и на тазобедрени стави.

„ Нашето предпочитание, употребявайки квалификацията на екипа, технологиите, с които разполагаме в болничното заведение, е да помогнем на родителите на рискови и недоносени, и доносени деца да създадат тези проучвания “, сподели доктор Масларска.

Повече от 15 година всяка последна събота на месец ноември, в който означаваме Световния ден на недоносените деца, Отделението по неонатология в „ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда “ организира тези безвъзмездни проучвания. Изключение прави интервалът на Covid пандемията, когато тези профилактични прегледи и проучвания са неразрешени, защото недоносените бебета са измежду рисковите групи.

„ Тази традиция е доста значима за нас, тъй като в целия този развой, в който родителите вземат участие, ние можем да помогнем “, означи доктор Масларска.

Специалистът изясни, че в съботния ден се дават единствено част от всички нужни проучвания, от които децата имат потребност. „ Ние вършим ултразвуково проучване на коремни органи и на централна нервна система, както и ултразвуково проучване на слуха при тези деца, при които заради по-ранното раждане този тест, който би трябвало да се направи след изписването от родилния дом, не се е получило и нямат гаранция, че той е естествен “, акцентира доктор Масларска, като посочи, че не дават ултразвуковото проучване на тазобедрени стави, което би трябвало да се направи от експерт, от ортопед, дипломиран в тази област.


На въпроса за деца на каква възраст са предопределени прегледите, доктор Масларска отговори, че проучванията се вършат при доносени рискови новородени деца до навършване на шестия месец, защото нормално по-късно фонтанелата, през която се прави ултразвуковото проучване на централна нервна система, фиброзира, т.е. затваря се и не могат да бъдат огледани всички елементи на централната нервна система. „ Докато при недоносените деца, заради това, че при тях по-бавно се затваря фонтанелата, ние сме дефинирали тези прегледи до навършване на една година от раждането “, разясни тя.

Началникът на Отделението по неонатология насочи апел към родителите да заведат децата си на тези прегледи. „ Тези прегледи са значими, първо, тъй като профилактиката е най-хубавото лекуване. Когато имаме профилактични дейности при недоносените деца, при дребните деца, при кърмачетата, могат да се предотвратят положения, които са тревожни “, уточни експертът, като даде образец със старта на имунизациите:

„ Когато един родител знае, че детето има проблеми след раждането в неонаталния интервал или е родено прибързано, само че знае какви са резултатите от ултразвуковите проучвания, тогава и за родителите, и за фамилните лекари ще бъде по-спокойно, когато се вършат имунизациите, защото това е интервалът, в който интензивно се ваксинират децата по Календара на Република България. “

Д-р Масларска добави, че при тези деца, при които е имало пък проблем, е доста значимо следенето, с цел да се подхващат спомагателни дейности като нужда от спомагателни съвещания с детски невролог, детски неврохирург, спомагателни дейности като рехабилитация, кинезитерапия – неща, които родителите могат да получат като решение след осъществяване на тези проучвания.

На въпроса може ли да се предвижда, че едно дете ще се роди недоносено и на какво се дължи това, че тези бебета се раждат по-рано, в сравнение с би трябвало, експертът изясни, че в над 80% от случаите това може да се предвижда. „ В България към момента най-честата причина за прибързано раждане са недобре лекувани инфекции при майките или отвращение от майките да лекуват интеркурентни вирусни инфекции, бактериални инфекции, които могат да доведат до затруднения на фона на падналия имунитет при една бременна жена и прибързано раждане “, съобщи доктор Масларска.

Усложненията на бременността, които са свързани със прецизно наблюдаване от акушер-гинеколозите като прееклампсията – това е високото кръвно налягане по време на бременността, също е една от най-честите аргументи за прибързано раждане. „ Но към този момент има доста ултразвукови биохимични маркери, които могат да предвиждат, че една бременна жена може да направи хипертония на бременността и това да докара до прибързано раждане “, заяви началникът на Отделението по неонатология.

Гестационният диабет е измежду другите затруднения на бременността, който е една от аргументите за закъснение на плода или пък за свръх напредък и води до прибързано раждане. Многоплодните бременности – също. „ В последните години, знаете, че към момента при инвитро процедурите се вграждат от време на време повече от един ембрион и това е предразполагащ фактор – многоплодната бременност – за прибързано раждане “, сподели още доктор Масларска.

„ Рисковите новородени деца и недоносените би трябвало прецизно да се наблюдават от своите фамилни лекари, които последните години имат смелостта да следят доста добре тези деца, да ги изпращат на експерт при нужда и когато имат усложнения, постоянно да знаят, че в първата година от живота могат да разчитат и на неонатолозите, които доста добре познават децата и метода, по който е протекъл интервалът им след раждането “, заключи тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР