Раждането на Исус Христос се отбелязва от милиони хора по

...
Раждането на Исус Христос се отбелязва от милиони хора по
Коментари Харесай

Кога е роден Исус Христос? Учени твърдят, че датата не е 25 декември

Раждането на Исус Христос се отбелязва от милиони хора по света с коледни тържества на 25 декември. И въпреки всичко множеството учени са съгласни, че той не е роден на този ден или даже през 1-ва година от новата епоха. 

Защо раждането на Исус се чества на 25 декември?

Изследователите спекулират, че Римокатолическата черква е избрала 25 декември, тъй като е обвързван със зимното слънцестоене и Сатурналиите, фестивал, отдаден на римското провидение Сатурн. Църквата евентуално е обединила този известен езически фестивал, както и зимния празник на други езически религии, като избрала този ден за празнуване на рождения ден на Исус, написа ученият Игнасио Л. Гьотц в своята книга „ Исус евреинът: Реалността, Политика и мит – персонална среща ”.

Никой обаче не знае тъкмо по кое време е роден Исус.

Смъртта на цар Ирод

Някои учени считат, че той е роден сред 6 година прочие н. е. и 4 година прочие н. е., основавайки догатките си на библейската история за цар Ирод Велики. В опит да убие Исус, кралят твърди, че е наредил гибелта на всички мъжки бебета под 2-годишна възраст, които са живели в покрайнините на Витлеем, събитие, известно като Клането на почтените. Това се случва малко преди гибелта на самия Ирод, дата, която към момента се оспорва. Повечето учени обаче, в това число Питър Ричардсън и Ейми Мари Фишър в тяхната книга „ Ирод: цар на евреите и другар на римляните: второ издание “, следват датата, употребена от римските историци, които имат вяра, че Ирод е починал през 4 пр.н.е

Но историците не са съгласни по отношение на действителната година на гибелта на Ирод и мнозина настояват, че всеобщото детеубийство не е нищо повече от легенда. В книгата си „ Зилот: животът и времето на Исус от Назарет “, библейският академик и създател Реза Аслан написа, че клането на Ирод е „ събитие, за което няма нито капка потвърждаващо доказателство в нито една хроника или история на времето, без значение дали е еврейска, християнска или римска. "

Витлеемската звезда

Други учени са се пробвали да свържат „ Витлеемската звезда “, която сякаш предвещава раждането на Исус, с действителни астрономически събития, с цел да дефинират годината на неговото раждане. Например, в публикация от 1991 година в Тримесечния вестник на Кралското астрономическо сдружение, астрономът Колин Хъмфрис допуска, че именитата звезда в действителност е постепенно движеща се комета, която китайски наблюдаващи са записали през 5 година прочие н. е. Въпреки това теорията на Хъмфрис от този момент е развенчана. 

Месецът на раждането на Исус също е бил предмет на спор, като една доктрина допуска, че Витлеемската звезда може да е била Венера и Юпитер, които са се събрали, с цел да образуват ярка светлина в небето, рядко събитие, случило се през юни 2 година пр.н.е. Друга опция е сходна връзка сред Сатурн и Юпитер, която се е случила през октомври 7 година прочие н. е.

Има също спекулации, че Исус е бил пролетно бебе. Гьоц допуска, че Исус може да се е родил „ през късната пролет на годината, тъй като бременността е почнала през есента, откакто реколтата е събрана и имало задоволително пари за сватбено празненство “.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР