Раждането на дете е важно и радостно събитие в живота

...
Раждането на дете е важно и радостно събитие в живота
Коментари Харесай

5 грешки, които убиват брака

Раждането на дете е значимо и радостно събитие в живота на фамилията. То обаче може да сложи на същинско тестване връзките между родителите.

Кои са най-честите неточности в този значим и сложен интервал и по какъв начин може да ги избегнем, разказва семейният психолог  Ирина Чеснова.

Грешка 1: Отговорността за детето поема единствено един от родителите

В нашата просвета към момента се счита, че грижата за здравето, спокойствието, храненето... всичко, за което се сещате, е обвързване на майката. Татко, в най-хубавия случай е на „ повикване “, а в най-лошия се усеща незапознат и по тази причина не се включва.

Майката е притисната от цялата отговорност, постоянно без никаква поддръжка. Когато сама е виновна за всичко, което се случва с детето, тя постоянно се тревожи и е под стрес. Ресурсите ѝ понижават, а няма време да презареди батериите си. Тя първо пита, а по-късно обезверено упорства за помощ. Така последователно сред двамата се появява и последователно пораства пропаст от взаимни искания. А щастливата и хармонична връзка умира.

Статистиката удостоверява: колкото повече татковците се грижат за децата, толкоз по-нежни са връзките им със брачната половинка.

Запомнете: детето се нуждае от двамата си родители. Грижата за него, установяването на връзки на обвързаност е задача както на мама, по този начин и на баща.

Грешка 2: Прекомерно вживяване в ролята на майка 

Другата прекаленост, до която може да стигне една майка, е да се хвърли стремително в ролята си на майка, ограничавайки живота си до размера на бебешкото креватчето и форумите на „ мамите “.

В същото време бащата се оказва изключен от новите прочувствени връзки в фамилията. Той ревнува жена си даже от детето и натрупа неодобрение. Започва да отхвърля всяка нейна молба и по този начин стачкува против загубата на прочувствена връзка. Така сред двамата неизбежно стартира да пораства стена от отчуждение, зад която всеки се усеща неразбираем и уединен.

Не се фокусирайте единствено върху родителската си роля. Не забравяйте, че всеки желае да се усеща обичан и мечтан. Изпращайте сигнали един на различен, че той/тя е важен и скъп.

Брачните връзки са главната ос, която би трябвало да бъде мощна и изпълнена с обич.

Снимка: Getty

Казвайте си по-често „ Обичам те! “, „ Благодаря ти “, „ Как да те поддържа? “.

Има научно потвърден бонус от тази тактика: прочувствената непосредственост и увереността в надеждността на колегата улесняват приемането и оказването на поддръжка. Също по този начин е значимо да се дръжте по-конструктивно, по-малко да се ядосвате за незначителни неща.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР