Раждаемостта в Китай през 2019 г. падна до най-ниското си

...
Раждаемостта в Китай през 2019 г. падна до най-ниското си
Коментари Харесай

За пръв път от 70 години! Китайките родиха твърде малко деца

Раждаемостта в Китай през 2019 година падна до най-ниското си равнище от 70 години насам. Това се потвърждава от данните на Националното статистическо бюро, оповестява Bloomberg.

Съобщава се, че броят на ражданията на хиляда души е понижен до 10.48, най-ниското равнище от най-малко 1949 година. Общо 14,65 милиона деца са се появили в страната през годината, което е с 580 хиляди по-малко по отношение на година по-рано.

Намалява се и броят на трудоспособното население, към което принадлежат хора от 16 до 59 години: през последната година е имало по-малко от 890 хиляди души. В същото време популацията на Китай бързо застарява - темпът надвишава множеството развити страни в света. Делът на хората над 65 години през годината нараства от 11,9 на 12,6 %.

Сега китайските управляващи разискват въпроса за повишение на възрастта за пенсиониране, с цел да се оправят с дефицита на средства за труд и пенсионни фондове. В момента мъжете в страната се пенсионират на 60, дамите на 55.

Според професора по социология в Калифорнийския университет в Ървайн, Ванг Фенг, раждаемостта също се обуславя от солидна вътрешна миграция, бърза урбанизация, локална просвета на работа, висока цена на жилища и обучение и полова дискриминация.

Демографът от Гуангдонг, Той Яфу, от своя страна счита, че даже в случай че държавното управление отстрани всички ограничавания за раждането на деца, това няма да се отрази прекалено много на обстановката, защото единствено дребна част от фамилиите желаят да имат три или повече деца.

През януари 2019 година бе обявено, че популацията на Китай понижава за първи път от 70 години. През 2018 година са умряли 1,27 милиона повече души, в сравнение с са се родили в страната. През 1979 година китайските управляващи започнаха акция за надзор на раждаемостта, наречена „ Едно семейство, едно дете “. През 2016 година ограничаването за броя на децата беше отчасти отстранено, само че раждаемостта не оправда упованията.

Според прогнозата на Организация на обединените нации до 2050 година популацията на Земята ще нарасне до 9,7 милиарда души. До края на века прирастът на популацията ще стане по-умерен: на Земята ще живеят към 11 милиарда души.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР