Раждаемостта в Китай е паднала до най-ниското си ниво от

...
Раждаемостта в Китай е паднала до най-ниското си ниво от
Коментари Харесай

Раждаемостта в Китай - най-ниска от 43 г. насам

Раждаемостта в Китай е паднала до най-ниското си равнище от 1978 година насам, предава " Гардиън ".

Данните, оповестени от Националното статистическо бюро на страната, демонстрират, че през 2020 година на 1000 души се падат 8,5 раждания, като за първи път от десетилетия този индикатор е паднал под 10. Естественият приръст на популацията пък е достигнал нов най-малко от 1,45.

В статистическия отчет, оповестен през почивните дни, не се показват аргументите за фрапантния спад, само че демографите и преди са посочвали релативно дребния брой дами в детеродна възраст и възходящите разноски за основаване на семейство.

Китайското държавно управление е подложено на напън да предотврати евентуална демографска рецесия след десетилетия на политики на интервенция във връзка с раждаемостта.

Проблемите с популацията на Китай значително се дължат на политиката за едно дете, която беше въведена през 1980 година и продължи - с някои изключения - до 2015 година, само че те са част и от по-широкоразпространени трендове, изключително в Източна Азия.

Сега локалните управляващи показват редица ограничения, целящи да извърнат нещата - от облекчение на рестриктивните мерки за броя до намаление на разноските за обучение. Ефектът от тях обаче към момента не се усеща.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР