Рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ е проектирана да преработва нефт със

...
Рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ е проектирана да преработва нефт със
Коментари Харесай

Илшат Шарафутдинов, „Лукойл“: Преминаването на друг вид петрол е скъпо, изисква 3-4 години

Рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “ е проектирана да преработва петрол със наличие на сяра, компактност и дестилационна крива от вида на Urals. Оптималната успеваемост на преработката се реализира при преправянето точно на този сорт; позволена е и примес на Urals с други сортове, само че с непрекъснато качество на бленда и непрекъснато съответствие. Факторите, обуславящи съотношението, са сериозните индикатори на качеството на бленда: дестилационно систематизиране на фракциите (дестилационна крива), компактност, вискозитет на нефта, наличие на сяра, наличие на органични киселини, и други Това сподели в изявление запредседателят на УС на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ Илшат Шарафутдинов.

„ Пълното заменяне на Urals с други сортове ще изисква преоценка на софтуерните благоприятни условия на предприятието, защото ще повлече след себе си голям брой промени: в топлинния баланс на инсталациите, металургичните и хидродинамични индикатори на оборудването, класовете на корозионната му резистентност. Всички тези трансформации в оборудването са нужни за отбягване на риска от повреди “, добави Шарафутдинов.

„ Подобен жанр промяна, с изключение на високата си стойност, изисква и 3-4 години време за планиране, поръчване и направа на оборудването, строителство на инсталациите. Като знаем, че имаме единствено две години и половина до края на 2024 година, работим два пъти по-усърдно, с цел да създадем плановете за нужните софтуерни ограничения. Но основното е сигурността и екологичната успеваемост на производството и да запазим работните места на работещите в завода и сервизните фирми-партньори “, безапелационен е ръководителят на УС на „ Лукойл Нефтохим Бургас “.

„ Но предприятието няма да се оправи единствено. Политическото решение за отвод от плановия вид петрол с отработена и лесна логистична скица на доставка доста трансформира изискванията на работа. Анализът на международната процедура демонстрира, че решението на сходна задача изисква развиване на логистичната инфраструктура, която сега е проектирана предвид на постоянните и чести доставки на първични материали с непроменяемо качество. Необходимо е присъединяване на страната в развиването и обезпечаването на брегова логистична инфраструктура за приемане и предпазване на много по-големи количества петрол с друго качество, обезпечаване на потенциал за качественото им блендиране и подаване за преправка на примес с непрекъснато и възможно за софтуерното съоръжение качество “, добави Шарафутдинов.

„ Преминаването към преправка единствено на тежки и високосернисти нефтове от Близкия изток, да вземем за пример, ще изисква съществени вложения. Измененията ще обиден схемата и апаратния дизайн на инсталацията за подготовка на суровина, логиката и сериозните параметри в цялостната система за ръководство и противоаварийната защита; ще се наложи смяна на материалното осъществяване на главното софтуерно съоръжение, както и създаване на нови сероочистващи съоръжения и нови каталитични системи, посредством което да се обезпечи качеството на горивата и спазването на екологичните правила “, в умозаключение сподели експертът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР