Рафаел Надал заяви, че не е сигурен дали някога отново

...
Рафаел Надал заяви, че не е сигурен дали някога отново
Коментари Харесай

Надал: Не знам дали отново ще достигна най-доброто си ниво, но ще се боря докрай


Рафаел Надал съобщи, че не е сигурен дали в миналото още веднъж ще може да играе на максимума от опциите си, само че все пак няма да спре да поставя старания в тази тенденция. Днес испанецът загуби от Феликс Оже-Алиасим , като по този метод съвсем несъмнено ще отпадне в груповата фаза на Финалите на ATP. Рекордьорът по трофеи от Големия шлем разкри, че макар двата „ мейджър “ трофея, които завоюва през годината, изпитва отчаяние, защото травмите са му попречили да реализира още триумфи в хода на сезона.

„ Мисля, че през днешния ден се показах по-добре, в сравнение с в предходния мач. За страдание не съумях да се възползвам от възможностите си, а при 4-3 изиграх ужасяващ гейм. Борих се до дъно, само че от време на време е мъчно да промениш ритъма и развиването на мача, изключително на фона на сегашните условия. На тази настилка е доста мъчно да играеш против тенисисти с мощен сервис, само че няма да се окайвам, а просто ще приема случилото се. Феликс игра по-добре от мен във значимите моменти и мога единствено да го поздравя “ – сподели испанецът на конференцията след дуела.

На въпроса дали би могъл да извлече позитиви от представянето си в Торино, международният №2 отговори „ Последните шест месеца бяха доста сложни във всяко отношение. Ако вземете поради всичко, през което прекосих в този интервал, самият факт, че вземам участие в този шампионат, е триумф. В момента това е значимото. Случилото се през последните две седмици не е изненада за мен. Това не значи, че не съм отчаян от резултатите, само че обстановката е такава, каквато е. Единственото, което мога да направя, е да продължа да упражнявам старателно и да се постарая да се приготвя по най-хубавия метод за началото на идващия сезон. Позитивното, което бих могъл да извлека, е че участвах в два шампионата за три седмици, което не бях правил от дълго време “.

„ Не съм не запомнил по какъв начин се играе тенис и какво е нужно, с цел да бъда мощен душевен. Трябва да си възвърна позитивната настройка и самочувствието, което е належащо, с цел да доближи целаното от мен равнище. Не знам дали ще съумея, н сигурно ще дам всичко от себе си, с цел да го направя “ – добави рекордьорът по трофеи от Големия шлем.

Надал бе запитан дали е оптимист за идния сезон или по-скоро изпитва подозрения и неустановеност поради проблемите си с травмите през последните месеци.

„ По малко и от двете. Както неведнъж съм споделя, съгласно мен е добре да изпитваш подозрения. Според мен хората, които не го вършат, са арогантни. В същото време в случай че не си оптимист и не вярваш до дъно, нещата няма по какъв начин да се получат. Това постоянно е била моята философия. Не знам какво ще се случи в Австралия. Дотогава има още месец и половина, ще забележим. Това, което бих могъл да направя, с цел да се приготвя добре, е да съм непретенциозен и да приема, че ме чака голямо предизвикателство. Последните шест месеца бяха доста сложни и ще би трябвало да се трудя даже още по-усърдно от нормално, с цел да съумея да си върна всичко, което изгубих през това време “.

Шампионът на Ролан Гарос съобщи, че не може да дефинира дали е имало разлика сред днешния му мач против Оже-Алиасим и осминафинала в Париж. „ Съжалявам, само че сега не мога да дам явен и съответен отговор на този въпрос. Той явно изигра доста мощен сезон и наличието му тук е доказателство за това. Фактът, че завоюва няколко шампионата подред, значи, че подхожда доста професионално и прави нещата по верния метод. Много ми е мъчно да сравня мача на Ролан Гарос с днешния. Феликс е млад, а също така е доста положително и работливо момче. Когато подхождаш с тази настройка, триумфите рано или късно идват. Той изигра страховит сезон и в действителност се веселя за него. Желая му триумф “.

С днешната загуба Надал дефинитивно загуби шансове да приключи годината като №1. На въпроса дали това го кара да изпитва отчаяние, Матадора отговори „ Ясно е, че да завършиш годината като водач в ранглистата е необикновено достижение. Да го бях постигнал на този стадий от кариерата ми щеше да е в действителност удивително. През последните месеци няколко пъти споделих, че това към този момент не е измежду задачите, които преследвам. Ако се случи – отлично, само че поради възрастта и физическото ми положение не би било разумно да се надявам на това “.

„ Въпреки двете трофеи от Големия шлем усещам известно отчаяние, тъй като не играх толкоз постоянно, колкото ми се искаше. Взех присъединяване в 12 шампионата през годината, като бях здрав след 9 или 10 от тях. Трудно е да се сравямвам с младите играчи, които непрекъснато покачват равнището си и имат опцията да играят постоянно и на всички места, където изискат. Аз също бях в това състояние преди 15 години, само че в този момент действителността е друга. Радвам се за Алкарас, защото това, което направи, е голям триумф освен за него, само че и за целия испански спорт. Той изцяло заслужава да бъде там, където е сега “.

В последния кръг от груповата фаза Надал ще се изправи против Каспър Рууд в повтаряне на финала на Ролан Гарос.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР