Рафаел Надал, смятан за един от най-добрите тенисисти на всички

...
Рафаел Надал, смятан за един от най-добрите тенисисти на всички
Коментари Харесай

Ритуалите на Надал - суеверие или психологически трик?

Рафаел Надал, считан за един от най-хубавите тенисисти на всички времена, е прочут със своите многочислени ритуали. Например той постоянно разполага с две питиета  - възстановителна напитка и вода. Пие първо от възстановителната, след това от водата - и в никакъв случай не нарушава този ред. Освен това постоянно ги подрежда по един и същи метод - пред стола си вляво.

" Едната бутилка е зад другата и са ориентирани към корта. Някои споделят, че това е поверие, само че не е. Ако беше такова, за какво го върша и когато спечелвам, и когато изгубвам? Това е метод да въведа себе си в мача. Подреждам всичко по този начин, както е подредено в главата ми ", споделя Надал.

Спортистът извършва толкоз доста ритуали, че това постоянно се трансформира в тематика за размисъл измежду почитателите и в медиите. Психиатърът доктор Кристофър Моган даже разяснява, че е допустимо Надал да има психически нарушавания и по-конкретно - може да страда от обсесивно-компулсивно разстройство.

" Между 2 и 3 % от хората в света страдат от него и евентуално могат да разпознаят личното си държание в това на Надал ", добавя Моган. По думите му ритуалите, които си е основал тенисистът, обаче може би са напълно безобидни и просто му оказват помощ да управлява безпокойството си.

Има безчет образци за странните ритуали на спортистите. Но истината е, че те надалеч не важат единствено за спортния свят. Според психолога Ник Хобсън на всички места, където следва да се случи нещо, можем да открием някаква форма на обред - в бизнеса, медицината, образованието и всевъзможни разнородни области. Ритуалите са значима част от нашето всекидневно действие - те ни оказват помощ да подобрим фокуса, концентрацията и вниманието си.

 

Ритуалът като инструмент за повишение на успеваемостта

Защо тези видимо ирационални и от време на време глупави държания са толкоз необятно публикувани? Вече се натрупват научни доказателства, които демонстрират, че макар ирационалността на незадълбочено равнище ритуалите играят решаваща роля в регулирането на държанието. Те оказват помощ на човек да бяга по-бързо, да скача по-високо, да мисли по-дълбоко и да позволява конфликтни обстановки по-бързо.

Но по какъв начин тъкмо се случва това? Отговорът съгласно най-новото проучване в тази област се крие в мозъка и неговата дарба да се оправя с тревогата и неуспеха.

 

Експериментът

Психолози от Университета в Торонто са провели изследване за да потвърдят, че ритуалите фактически оказват помощ на хората да се оправят по-добре с идни значими задания, да управляват безпокойството си и да минимизират чувствителността на мозъка към възможния крах.

Доброволци са помолени в продължение на една седмица ежедневно да извършват избран обред в дома си.

" Ритуалът, който създадохме, се състоеше от поредност повтарящи се дейности, наподобяващи ритуалите, които виждаме в действителния живот, сходно на практиката на Надал за слагане на бутилките ", изяснява водещият създател на проучването Ник Хобсън.

След една седмица учените наблюдавали мозъчната интензивност на участниците и открили невисок невронен сигнал в отговор на неуспехите, както и доста намалена тревога.

 

Защо ритуалите понижават тревогата

Учените са разкрили, че мозъкът демонстрира понижена интензивност в отговор на персоналните неуспехи, само че единствено след довеждане докрай на ритуала. С други думи, ритуалите фактически трансформират реакцията на мозъка, обвързвана с безпокойството, като смекчават паниката, която изпитваме след неуспех.

В множеството случаи терзанията от възможен неуспех може да попречват успеваемостта, само че, въпреки това, неуспехът на някакво равнище съвсем постоянно е неминуем. Така че методът, по който ние (и нашите мозъци) отговаряме на провалите, е от решаващо значение за нашия триумф.

Когато нещата станат сложни, ритуалът може да е добър метод да отклоните паниката от мозъка.

 

Създаване на обред

Ритуалите не са запазена марка единствено за спортисти от международна класа. Всеки човек извършва своя рутина, което значи, че всеки би могъл да я употребява като ефикасен инструмент, който да работи в негова изгода.

 

Препоръките на учените

Ритуалите наподобяват изключително значими заран, тъй като оказват помощ на човек да сложи началото на деня по собствен личен метод. Ежедневните ритуали в действителност оказват помощ на хората да се усещат по-уверени и положително настроени денем.

Според учените най-важното, което би трябвало да се знае, е, че ритуалът няма наложителна форма или дълготрайност, той е въпрос на вътрешно чувство и може да бъде основан от всичко. Затова и привидно налудничавите дейности на Рафаел Надал не трябва да бъдат възприемани безусловно като поверие, а по-скоро като един вътрешен психически трик.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР