Рафаел Надал се завърна в Испания след триумфа си на

...
Рафаел Надал се завърна в Испания след триумфа си на
Коментари Харесай

Надал: 21 титли няма да са достатъчни, за да приключа като най-великия


Рафаел Надал се завърна в Испания след триумфа си на тазгодишния Australian Open. Световният №5, даде конференция за локалните медии, в която изрази мнението, че с цел да остане в историята на тениса като най-великият ще му е нужно да завоюва още „мейджър“ титли.

– Какво се случи в съблекалнята след финала?

– Бях доста изтощен, само че все пак направих една серия на велотренажора, тъй като в противоположен случай на идващия ден щях да се усещам още по-зле. Благодарих на всички от щаба ми и поговорихме за мача, с цел да проучваме кое се получи добре и кое – не. След това се появи Род Лейвър, който е една от най-големите митове в нашия спорт. За доста хора той е най-великият в историята и тези изказвания са изцяло основателни поради всичко, което е постигнал. Виждали сме се доста пъти и сме в отлични връзки. Той постоянно участва на Australian Open, което е ужасно. Той ме поздрави и поговорихме за мача. Бях доста разчувствуван да го видя и си обещахме да се срещнем още веднъж в Индиън Уелс.

– Кой съгласно теб бе повратният миг, който обърна развоя на мача в третия сет?

– В оня миг в действителност се намирах в доста комплицирана обстановка. Целта ми беше просто да продължа да играя и да не се отхвърлям. Знаех, че в случай че не му разреша да се откъсне в резултата, рано или късно ще получа своя късмет. От опит знам, че това постоянно е допустимо, даже в обстановки, които наподобяват безнадеждни. Шансовете ти може да наподобяват дребни, само че тенисът е от тези спортове, в които обстановката може да се промени доста бързо. Понякога успяваш, различен път – не, само че във всички случаи не трябва да спираш да се бориш. Не смятах, че ще се оправя добре в Австралия, само че в последна сметка се оказа, че реализирах нещо историческо.

– Какви са проектите ти за идващите месеци от сезона?

– В момента най-важното е да си умря и да се възстановя оптимално. Ще забележим по какъв начин ще се усещам след седмица и тогава ще преценява. Подал съм поръчки за шампионатите в Акапулко и Индиън Уелс, като съм в действителност мотовиран да играя на Мастърса в Съединени американски щати. С Акапулко обстановката е малко по-сложна, защото до шампионата няма толкоз доста време. Ще би трябвало да проучвам деликатно обстановката. След Австралия бих желал да се погрижа оптимално добре за тялото си.

– Какви бяха упованията ти по отношение на представянето ти на Australian Open?

– Не чаках да печеля купата, това е несъмнено. Спечелих ATP 250 шампионата в Мелбърн, където играх добре като цяло, въпреки да не демонстрирах равнището, което желаех. През последните няколко седмции упражнявах с някои от най-хубавите играчи в света, което също не е маловажно. Мачът против Хачанов беше първото ми съществено предизвикателство и по тази причина се усещах ужасно след онази победа. Това беше първият миг, в който започнах да имам вяра, че може би имам шансове да направя нещо огромно на Australian Open.

– Каква беше психическата настройка, която те крепеше през последните няколко месеца?

– Всички минаваме през сложни моменти в живота. Винаги има интервали, когато нещата не се развиват по този начин, както ни се желае. При мен беше същото. Имах проблем, за който дълго време не можех да намеря решение. Понякога успявах да упражнявам 20 минути, различен път – 2 часа, а имаше дни, и в които въобще не можех да упражнявам. Тази неопределеност беше най-трудна за понасяне. Просто се пробвах да остана положителен и да се трудя със същия ентусиазиъм, с който съм го правил постоянно.

– Какви са задачите ти за сегашния сезон?

– Не съм си поставял съответни цели. Никога не съм бил захласнат от мисълта, че би трябвало да печеля избран брой трофеи. Това, което ме стимулира, е любовта ми към играта. Ясно ми е, че рано или късно ще би трябвало да спра с тениса, и по тази причина се старая да му се любувам, до момента в който мога. Самата мисъл, че на моята възраст към момента мога да играя на най-високо равнище и да се боря за най-престижните титли, ме въодушевява още повече.

– Вече имаш 21 трофеи от Големия шлем. Смяташ ли, че можеш да спечелиш още?

– Нямам визия. Съвсем до скоро въобще не мислех за нови трофеи от Големия шлем, а единствено за това дали още веднъж ще мога да играя тенис. Успехът в Австралия не промени метода, по който виждам на нещата. Разбира се, бих желал аз да съм този, който ще приключи кариерата си като рекордьор по трофеи от Големия шлем, само че в случай че не се случи, въобще няма да съм смутен. Не мисля, че 21 трофеи ще ми бъдат задоволителни, с цел да остана в историята като най-великият. Както аз, по този начин и Роджър и Новак постигнахме доста повече от това, за което сме мечтали като деца. Те двамата сигурно ще продължат да бъдат стимулирани да печелят и няма да мине доста време, преди още веднъж да ме слагат напрегнат. Ясно ми е, че разногласията за това кой от нас е най-велик ще продължат с цялостна мощ, само че не обръщам внимание на тези неща. Концентриран съм само връху себе си.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР