Рафаел Надал имаше 11 полуфинала в Барселона и никога не

...
Рафаел Надал имаше 11 полуфинала в Барселона и никога не
Коментари Харесай

Кралят на клея понесе нов удар в мач за историята

Рафаел Надал имаше 11 полуфинала в Барселона и в никакъв случай не бе губил мач в тази част на шампионата, нито пък на финала. Днес обаче Доминик Тийм наруши превъзходството на Краля на клея в един от обичаните му шампионати, откакто го надигра и победи с 6:4 6:4, написа Блиц.

Така Рафа загуби втори следващ шампионат на клей на полуфинал, откакто предходната седмица падна още веднъж с 0:2 от Фабио Фонини в Монте Карло.

Австриецът стана едвам вторият състезател, който е побеждавал Матадора на обичаната му настилка четири пъти, присъединявайки се към Новак Джокович. 12-кратният първенец водеше на петия в ранглистата с 8-3 победи преди полуфинала в каталунската столица, както и със 7-3 на клей. Двамата се бориха за трофея преди две години и Надал завоюва, само че в този момент Тийм сподели извънреден тенис, с цел да вземе реванш. По този метод 5-ият в света се класира на 20-ия си край и втори за годината след триумфа над Роджър Федерер в Индиън Уелс. Съперникът му в решаващия мач в Барселона е Даниил Медведев.

Преди мача Тийм разкри, че ще употребява сходна тактичност като онази при успехите си над Надал в Мадрид предишния сезон и в Рим преди две години. Приложи нападателната игра още в първите геймове на дуела, като използваше форхенда, с цел да кара противника да тича по целия корт. Два пъти го извика и на мрежата в четвъртия гейм, а Матадора не се оправи в тази позиция – 2-2.

Междувременно позицията на Надал при ретур направи усещане, защото испанецът се върна в познатата си зона на метри зад главната линия. Двойна неточност, неубедителна къса топка и изгубено дълго разиграване на 11-кратния първенец белязаха петия гейм. Така Тийм поведе с 40-0 и въпреки Надал да отрази два от брейкболите, направи четвърта двойна неточност в мача и изостана с 2-3. Австриецът затвърди брейка на нула, а по-късно можеше да пробие още един път. Петият в света стигна на четири пъти до брейкбол в доста дълъг седми гейм, в който сподели невероятна отбрана и гонеше всяка топка. След шест дюса обаче Надал се измъкна и остана в сета. Тийм продължи да тормози противника с мощния си форхенд и го употребява в две следващи разигравания, с цел да поведе с 5-3. До края австриецът не остави шансове на съперника и затвори сета с 6-4.

Той завоюва 78% от точките на първи начален удар против 68% за Надал, а на втори сервис статистиката сподели още едно предимство за Тийм – 75% извоювани точки при 33% за испанеца. Надал още веднъж мъчно намираше ритъма си и бе напът да допусне сериозна неверна стъпка още в първото си подаване след почивката. 11-кратният първенец записа поредна двойна неточност и изостана с 15-40, само че точно сервисът го измъкна след това от сложната обстановка. Световният № 5 бе по-продуктивният тенисист от двамата на корта – Тийм стоеше по-стабилно в дългите разигравания и постановяваше темпото си, като непрекъснато впечатляваше с бекхенд уинъри и къси топки, които Матадора нямаше сили да доближи. Точно с подобен способ австриецът стигна до дюс при 1-1, само че Рафа вкара два положителни сервиса, с цел да поведе.

При 2-2 Матадора принуди съперника си да се пази и да бяга в двата края на корта по главната линия. Тийм нямаше проблеми в сходна позиция и осъществя минаващ удар с мощен бекхенд, който му донесе две точки за пробив при 40-15. Надал записа първия си ас в мача, само че в идващото разиграване изкара форхенд в навън и още веднъж изостана с пробив – 2-3. Тийм стигна до прикрит мачбол при 4-2, когато се бори крепко в целия гейм и осъществя форхенд уинър по правата, с цел да се снабди с преимущество. Благодарение на положителния си сервис в основните моменти обаче 11-кратният първенец стигна до няколко сполучливи комбинации, които го оставиха в мача.

Матадора поведе с 30-15 в идващия гейм, само че мощен форхенд на Тийм изравни резултата, а по-късно австриецът впечатли с композиция сервис-мрежа. Надал позволи неточност от форхенд в неправилния момент и изостана с 3-5. В идващия гейм петият в света стигна до дюс, само че 11-кратният първенец организира блестяща композиция и приключи смач на мрежата. След като се снабди с преимущество, испанецът завоюва още едно дълго разиграване, приключило с форхенд по правата за 4-5. Тийм сервира за победа, само че бе сюрпризиран от нападателната игра на противника, който бе притиснат до стената.

Надал принуди австриеца да сгреши къса топка, а по-късно и бекхенд. Рафа наелектризира публиката в идващото разиграване, като доближи сложна топка и размина съперника от бекхенд, с цел да стигне до 40-0. Петият в света осъществя две технични осъществявания и избави първите два брейкбола, а след това изравни с добър сервис. Тийм обърна събитията в гейма и стигна до мачбол след смач на мрежата, а нова композиция сервис-мрежа му донесе исторически триумф – 6-4 6-4.

Dominic Thiem with an unbelievable backhand!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР