Рафаел Гроси, шефът на ядрения надзор на ООН – Международната

...
Рафаел Гроси, шефът на ядрения надзор на ООН – Международната
Коментари Харесай

Рафаел Гроси е в Иран заради незаконното обогатяване на уран

Рафаел Гроси, шефът на нуклеарния контрол на Организация на обединените нации – Международната организация за атомна сила, е провел " градивни полемики " с ирански публични лица. Възлагат се очаквания диалозите да проправят пътя към съживяването на нуклеарната договорка от 2015 година, по силата на която бяха наложени ограничавания на иранската нуклеарна стратегия, а в подмяна бяха снети глобите против Техеран.

„ Чрез градивни полемики, които водим в този момент, и посредством положителни съглашения, сигурен съм, че ще проправим пътя за значими съглашения “, сподели Гроси на конференция в Техеран дружно с Мохамад Еслами, шеф на Агенцията за атомна сила на Иран.

Гроси дойде в страната в петък, по отношение на това, че Техеран към този момент обогатява уран до равнище, близо до това за производството на нуклеарни оръжия. Предвижда се той да се срещне с президента Ебрахим Раиси и други публични лица.

Двудневното посещаване на шефа на Международната организация за атомна сила идва в миг, когато основаната във Виена организация се стреми към по-тясно съдействие с Иран във връзка с нуклеарните му действия.

Според конфиденциален отчет на МААЕ, с който Агенция Франс Прес се срещна тази седмица, в иранския под земята цех Фордо на към 100 км южно от столицата са открити частици уран, обогатени до 83,7 % - малко под 90 %, нужни за производството на атомна бомба.

Техеран отхвърля, че желае да се снабди с атомно оръжие и съобщи, че не е правил опити да обогатява уран с непорочност над 60 %.

Правителството на Иран се оправда, че по време на процеса на обогатяване на уран е допустимо да са зародили " непреднамерени отклонения ".

До откритието се стигна, откакто Иран доста промени взаимовръзката сред два клъстера центрофуги за обогатяване на уран, без да заявява това пред МААЕ.

В петък Гроси беше посрещнат на интернационалното летище Мехрабад от Бехруз Камалванди, представител на Организацията за атомна сила на Иран, а по-късно се срещна с нейния началник Мохамад Еслами. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР