Радва ме това отличие. Винаги ме е радвала наградата, че

...
Радва ме това отличие. Винаги ме е радвала наградата, че
Коментари Харесай

Георги Константинов: За поезията останаха най-верните читатели

" Радва ме това отличие. Винаги ме е радвала премията, че читателите протягат ръка към моите книги. Те са към 60 - колкото са и годините, които съм прекарал в София. Зарадва ме и тази премия, тъй като тя споделя нещо доста значимо - роден съм в Плевен, само че тези 60 книги са родени в София и по този начин са наградени с това почетно звание ". Това сподели пред БНР поетът Георги Константинов, на който през днешния ден Столичната община връчи оценката " Почетен жител на София ".

Според него причина за пониженото четене, изключително на художествена литература, е навлизането на доста механически средства. Друга причина е финансовата - книгите станаха доста скъпи спрямо предишното, уточни той и акцентира:

" Получи се нещо такова - хора, които обичат да четат, нямат задоволително средства за книги, а тези, които имат задоволително пари, пък не четат ".

За поезията останаха най-верните читатели, сподели поетът в изявление за предаването " Неделя 150 " и добави: " Станаха по-малко на брой, количеството се трансформира в качество, само че това са запалени по поезията хора ".
Освен това живеем в прекомерно непоетично време, само че сякаш от ден на ден хора пробват да пишат лирика, означи Георги Константинов.По думите му доста се е разширило и самоиздаването на книги.

" Това въпреки всичко е допир с културата, допир с литературата. Хубаво е, че го има ", счита той.
За войната в Украйна Георги Константинов бе безапелационен:

" Време е да се спре това безумство по някакъв метод. Хората го схващат това. Това може да докара до още по-голям пожар - в случай че този конфликт не бъде обуздан, може да докара до нуклеарен конфликт. Това би трябвало да престане ".
Той обаче не вижда предпочитание за подобен край. Според него са нужни мирни договаряния и то са били нужни още преди да стартира войната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР