Радостин Василев упорито отбягва отговори на въпросите как ще използва

...
Радостин Василев упорито отбягва отговори на въпросите как ще използва
Коментари Харесай

Спортният министър пази в тайна за какво ще се харчат рекордните милиони

Радостин Василев настойчиво отбягва отговори на въпросите по какъв начин ще употребява отпуснатите му от бюджета големи суми

Спортният министър Радостин Василев няма ясна визия какво ще прави с поисканите от самия него десетки държавни милиони, които ще му бъдат отпуснати от бюджета през 2022 година за строителство, реконструкции и поправки на материалната спортна база в страната. Или по-лошо - знае, само че крие и не желае да се шуми по въпроса, отбелязва вестник.

Това са вероятните заключения от целеустремено подигравателния отговор, който ММС върна на въпросите, заложени на министъра от в. "Сега " по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). Всъщност това не е отговор, а отвращение за отговор, с което прочее Радостин Василев замязя на предходните ръководещи от ГЕРБ, които увъртаха по сходен метод. Само един образец: тотализаторът, чието управление той упреква в неистини и толкоз настойчиво се пробва да изчегърта, по сходен метод неглижира наши въпроси по ЗДОИ - за контракта, подписан за тв предаванията на тегленето на тиражи. А и този отвод на Василев да отговори внезапно контрастира с обещанието на премиера Кирил Петков, че прозрачността ще бъде приоритет на новата власт.

"Сега " в действителност изиска от министъра данни по тематики, които безспорно съставляват публичен интерес, тъй като става въпрос за идно харчене на публични средства в размер на десетки милиони левове. Теми, по които другояче той с ненаситност приказва в зачестилите си медийни изяви, само че все без съответни обстоятелства или цифри.

Излагаме ги в резюме:

1. За какво са планувани заложените в бюджета 15 млн. лева за сякаш приключената "Арена Бургас "?

2. Кои са четирите "енергийно ефикасни спортни центрове за високи достижения ", записани в Коалиционното съглашение за взаимно ръководство на България в интервала 2021-2026 година? В кои градове е планувано да бъдат издигнати и каква е приблизителната им стойност?

3. Каква е визията на спортния министър за потребление на спомагателните 100 млн. лева за инфраструктурни планове, които той съобщи обществено, че чака в средата на годината от бюджета?

4. Колко и кои обекти от националната спортна база ще бъдат осъвременени?

5. Каква сума е дефинитивно приета от държавното "Сердика спортни парцели " ЕАД като инвестиция на ПФК "ЦСКА-София " в ст. "Българска войска " и подготвителната база в Панчарево?

Отговорът до "Сега ", подписан от и.д. основен секретар на ММС Таня Андреева, обаче твърди, че "Обществена информация по смисъла на ЗДОИ се дефинира като обективно съществуващо сведение, познание за някого или нещо, обвързвано с публичния живот в страната ". И добавя, че поставените въпроси "по същността си принадлежат към журналистическия род "интервю " и нямат темперамент на искане за достъп до социална информация ".

Накратко - министърът не има намерение да каже защо и по какъв начин ще харчи рекордните за спорта милиони, тъй като или не разполага с "обективно съществуващо сведение " по тематиката, или не смята за належащо да се регистрира пред обществото по какъвто и да е метод.

Необходимо разяснение: За 2022 година ММС получава 17.3 млн. лева от бюджета по перото "политика в региона на привеждането на спортните обекти и уреди във тип, отговарящ на актуалните интернационалните стандарти ". Това е колкото общо пари бяха отпуснати на ведомството за целия финален мандат (2018-2021) на министъра на ГЕРБ Красен Кралев - 17,495 млн. лева

А страната е заделила и други 17 млн. лева за "инвестиции в създаване на спортни обекти, в това число дотъкмяване на спортна зала "Арена Бургас ". С други думи, Василев ще разполага с над 34 млн. лева за строителство, реконструкции и поправки на материалната спортна база в страната.

Отделно той разгласи, че чака да получи още три пъти повече ( "В централния бюджет за тази година ще бъдат планувани още 100 млн. лв. за планове, свързани със спортната инфраструктура " - пред bTV на 30 януари). И също по този начин назначи за зам.-министър строителния инженер Владимир Харизанов.

Ето за какво щеше да е добре за обществото Василев най-малко да се опита да внесе изясненост за желанията си в звук с прозрачността, прокламирана от неговия министър ръководител Кирил Петков.

Но той не го прави. И освен за медиите, а и в Народното събрание. Оказа се, че в това време е запитан защо счита да похарчи 15 млн. лева за "Арена Бургас " и от депутата от "Продължаваме смяната " Димитър Ташев. На 10 февруари Ташев даже е изискал "разбивка в писмен тип " за поисканите 15 млн. лева за залата, която към този момент коства на данъкоплатците 78.8 млн. лева и 7 години очакване.

Народният представител най-малко не е препратен към "журналистическия род изявление " и е почетен с отговор, само че в отговора има единствено вятър и мъгла:

"Предвидените в централния бюджет 15 млн. лева са планирана аварийна стойност на спомагателните средства, които биха се явили нужни за застраховане на разноските по прилагане и ръководство на спортната зала след въвежането ѝ в употреба. " И никаква "разбивка в писмен тип ".

Тоест Радостин Василев, вместо да внесе изясненост пред народните представители, преднамерено или не, показва неведение защо е изискал 15 млн. лева, които са съвсем 1/4 от досегашната обща стойност (вече изхарчените 63.8 млн. лева.) на "Арена Бургас ". А и какви ти тук разноски по прилагане и ръководство за зала, която сякаш би трябвало да се самоиздържа, един път влезнала в употреба?

Що се отнася до другите въпроси, заложени от "Сега " на спортния министър, на тях очевидно няма да има даже и незадълбочено разяснение. Нито за четирите "енергийно ефикасни спортни центрове " в четири региона на България, записани в съдружното съглашение, което той би трябвало да извършва отпред на ММС. Нито за какви планове желае още 100 млн. лева от бюджета. Нито пък за гръмко обявеното от него "модернизиране и въобще строителство на национална спортна база, обвързвана със собствеността на ММС ".

Няма да има изясненост даже и по една от обичаните тематики на Василев, с която той се захвана от първите дни от министерстването си - стадион "Българска войска ", за който се похвали, че за 15 дни е направил повече, в сравнение с другите за 10 години преди този момент.

А там бе оповестено, че подчиненото на Василев държавно сдружение "Сердика спортни парцели ", което дава на "ЦСКА-София " чартърен стадиона, ще прегледа до 15 януари всички документи и ще вземе дефинитивно решение какъв брой тъкмо вложения в "Армията " ще се признаят на футболния клуб. Месец по-късно, съгласно отговора на министъра, това не е от публичен интерес, въпреки самият той с ненаситност да театралничи пред камерите при всяка среща с представители на "ЦСКА-София " по проблема и оптимистично ухилен да дава обещание разрешаване на въпроса.

Същевременно прави усещане, че от словесния си конфликт с ръководителя на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева при започване на януари насам Василев избира да приказва за всичко друго, само че не и за финансирането на спорта и работата със спортните федерации в България.

Най-често можем да разберем мнението му за сегашни и бъдещи градежи, за някакви мъгляви капиталови планове, за изчегъртването на УС на тотализатора, за ст. "Българска войска ", за лъжци и лакеи на мафията, по какъв начин чака да има смяна в БФС след конгреса и по какъв начин предстоят обществени разкрития за остарели безобразия в ММС. Все изложено с бомбастики и словесни еквилибристики и без съвсем никаква конкретика.

Изглежда необичайно за един министър на спорта, само че това е ситуацията...

КОАЛИЦИЯ НА МЪЛЧАНИЕТО?

Случаят с отхвърли на Радостин Василев да отговори на въпроси по ЗДОИ е втори в ръководещата коалиция единствено в границите на няколко дни.

Наскоро парламентарната администрация отхвърли да отговори съответно на въпроси на "Сега " за метода, по който националният представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски получава своята заплата, откакто върху него са наложени наказания по световния закон "Магнитски ".

Парламентът е доминиран от придвижването "Продължаваме смяната ", чийто лидер - министър председателят Кирил Петков, даде обещание, че прозрачността ще бъде приоритет на новата власт. От последните дейности на ръководещите обаче по-скоро се основава усещане, че това е Коалиция на мълчанието.

По случая с въпросите за Пеевски Александър Кашъмов – специалист в неправителствената организация „ Програма Достъп до Информация “, оцени отхвърли за информация като признак за намаляваща бистрота на институцията:

„ Законът не дава опция на обществените институции едностранно да постановат цензура, като случайно поясняват, съгласно личните си разбирания, дали дадена информация е обвързвана с активността на дадена институция или не. Ако една институция има дадена информация, по хипотеза тази информация е обществена”.

Бихме добавили: А не да дава оценка в кой род влизат заложените въпроси, както направи спортният министър.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР