Радослава Макшутова, адвокат в адв. дружество Димитров, Петров & ко.

...
Коментари Харесай

Най-важното за новия закон за потребителските продажби

Радослава Макшутова , юрист в адв. сдружение " Димитров, Петров & ко. " Специализира в региона на правото на осведомителните и информационни технологии и отбраната на персоналните данни. Никола Стойчев , старши юрист в адв. сдружение " Димитров, Петров & ко. " Специализира в региона на телекомуникационното право, правото на осведомителните и информационни технологии, медийното право, административното право и други Автор и на предходни в региона на отбраната на потребителите.
Ако сте търговец на артикули (независимо дали търгувате онлайн или във физически магазини), предоставяте цифрови услуги (напр. приложения за предпазване на данни, шерване на видео- и аудио наличие, стриимийнг услуги, cloud/SaaS услуги, обществени медии, приложения за текстови известия и други) или цифрово наличие (напр. видеоклипове, цифрови игри, аудиофайлове, електронни книги и други) или пък сте консуматор, тази публикация евентуално ще съставлява интерес за вас.
Какво и от кой момент?
На 19 март 2021 година беше обнародван нов Той вкарва условията на Директива 2019/770 за цифровото наличие и цифровите услуги и Директива 2019/771 за някои аспекти на договорите за продажба на артикули. Директивите са част от Стратегията за дигитален обединен пазар за Европа и са следващите стъпки за модернизиране на връзките с потребителите и улеснението на трансграничната търговия, които допълват към този момент съществуващата рамка в региона на потребителските връзки.

Освен напълно нови правила за даването на цифрови услуги и наличие, законодателството вкарва промени и в уредбата на продажбата на артикули сред търговец и консуматор , включително онлайн продажбите и продажбите на място в магазин, например продажбата на облекла, мебели, предмети за бита и други Така след влизането в действие на новия закон търговци и консуматори ще би трябвало да следват както настоящите досега общи правила - по Закона за отбрана на потребителите (ЗЗП), Закона за отговорностите и договорите и други, по този начин и напълно новата уредба.
Кой е обиден от закона?
Законът визира всички търговци, които подписват контракти за продажба на артикули (онлайн и на място в магазин) и контракти за даване на цифрово наличие и услуги с консуматори (физически лица) против възнаграждение на избрана цена.

Законът визира и договорите за цифрово наличие и услуги, при които потребителят дава или се задължава да даде персонални данни на търговеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР