Радослав Ревански е кмет на община Белица от 2015 г.

...
Радослав Ревански е кмет на община Белица от 2015 г.
Коментари Харесай

Кметът на Белица за спрените поръчки: Не замесвайте Пеевски

Радослав Ревански е кмет на община Белица от 2015 година Завършил е право в Югозападния университет в Благоевград, Българското учебно заведение за политика " Димитър Паница ", Световния конгрес по народна власт в Страсбург, Програмата на Россотрудничество за външни политики в Москва. Работил е като младши юрист към Централния съвет на Движение за права и свободи.
Г-н Ревански, изводът от информация в Комисия за защита на конкуренцията е, че най-малко 99% от поръчките за строителство и контрол, които сте оповестили откак сте кмет, обжалвани. Защо?
Първо желая да Ви благодаря, че обръщате внимание на този доста проблематичен факт на локалната власт, проблематичен за мен като кмет на общината и като цяло за общината. Тази процедура я виждам и в доста други общини. Аз проследявам процедурите и в Комисия за защита на конкуренцията, и във Върховния административен съд. Може би се дължи на дребното работа, която има в страната за бизнеса, само че това е едно на ръка. Големият проблем е, че компании с два лв. капитал, компании, занимаващи се с пласиране на семки, жалят поръчки за по 5 и 10 милиона лв., чийто предмет е радикално друг от тяхната активност.
Аз не мога да си го обясня. Не желая да влизам в конкретика, само че получаваме сигнали отляво и отдясно - видите ли, ние желаеме там и там да работим. А аз като кмет мога да Ви кажа доста отговорно и почтено, че има Закон за публичните поръчки, който се съблюдава. Не можеш да дадеш работа на който си искаш, просто ей по този начин. Явно тези хора си търсят работа посредством други институции, само че ние това не го споделяме и няма да го допуснем. И щом ги жалят, ние ще сме отсреща до дъно. Нека съдът да каже кое е вярно. Дори наша поръчка да нарушава избрани ползи, Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд са органите, които ще кажат. Жалкото е, че хора, които продават семки, жалят асфалт. Това изрично не е редно и аз се надявам законодателят да вземе час по-скоро вярното решение.
Какво ще кажете за жалбите на " Енерджи сейвинг сървисис "?
Имам възприятието, че те единствено чакат ние да обявим поръчка и да почнат да я жалят. Аз разбирам да са кандидатствали и да е определена друга компания, те да оспорят решението на комисията за избор на реализатор. Но те жалят още самото съобщение и желаят краткотрайна мярка " прекъсване на процедурата ". Всички процедури по обжалване, които разрешава законът, те ги употребяват в цялостна степен. Само да Ви кажа за какво считам, че те го вършат преднамерено. Може би изнудващо, не мога да кажа, само че една поръчка за канализацията в Краище те ми я апелираха. И забележете, Комисия за защита на конкуренцията за краткотрайната мярка се произнесе в наша изгода. За поръчката всъщност - в наша изгода. След това те я апелираха във Върховен административен съд. Съдът още веднъж почете нашето искане. Не знам за какво го вършат. Парламентът е единственият орган, който може да промени тези правила.
Но тази компания даже не е измежду претендентите?
Точно. Но те желаят да стопират. Това за мен са едни хора, които желаят да пречат за развиването на общините и на страната като цяло. Същата компания в община Мездра прави същите номера. Сега се съветвам с адвокати дали мога да заведа противоположен иск против тях за закъснение, тъй като хората си чупят колите по неприятните пътища, ние печелим пари по европейски планове и стратегии, чието осъществяване забавяме. И всичко е просто ненаказано.
Има ли риск да неуспехите някой от тези планове поради закъснение?
Няма риск на този стадий. Проблемът е, че ни забавят.
Управителят Благой Любенов Сакарев - човек с такова име беше помощник на депутата Делян Пеевски. Той ли ви нападна поръчките?
Нищо общо няма, да знаете! Това е съвпадане на имена. Забележете, те го смениха това име. От месец и нещо има различен шеф - Асен Траянов Асенов. И Ви апелирам въобще да не замесвате името на господин Пеевски. 1 000 000% съм сигурен.
Проверка в Търговския указател сочи, че господин Сакарев е обвързвано лице с учредителя на " Галчев инженеринг " ЕООД Иван Костадинов Галчев, а компания " Фармвил " ЕАД, която е записана на техния адрес, също ви апелира поръчка. Има ли връзка?
Вие може би имате по-коректна информация. Но аз мога да се причисля към Вашето съмнение. Не го настоявам. Но мога да кажа сигурно, че това не е въпросният човек, който е помощник на господин Пеевски. Просто това не е правилно, не е правилно.
Това бе и повода да Ви потърся за изявление, тъй като излизаше, че човек на Движение за права и свободи нападна кмет на Движение за права и свободи.
Няма такова нещо. Категорично. По-скоро в вярна посока сте се насочили в чий кръг гравитират тези, които ни апелират поръчките. Но ние ще съблюдаваме закона и разпоредбите до последно.
Всъщност какъв брой % от публичните поръчки са ви блокирани?
100% от поръчките. Обжалват ни се от една, две, от пет и от шест компании. Въпросната компания " Енерджи сейвинг сървисис " взе участие в 90% от обжалванията.
Подозирате ли кой стои зад цялата офанзива?
Според мен е индивидът, който споменахте и Вие - от същия кръг.
За " Галчев инженеринг " ли говорите?
Да. Не мога да настоявам, само че мога да допускам, гледайки тези имена. Искам единствено да забележите на чий адрес се намира седалището й - " Белисимо ", ет. 5 - постройката, която построи Галчев в София. Това ми дава съображение да мисля в тази посока. Нищо повече.
Вас рекетирали ли са Ви тези хора, които Ви стопират поръчките?
Не. Такова нещо не е имало. Трябва да бъда почтен. Не поддържам връзка с тези хора и не искам да поддържам връзка с тях под никаква форма. Нито да договарям, нищо. Има правила и закони, работя по тях.
При това състояние, откакто ви блокират всички поръчки, какво работите сега?
Правим канализацията в Краище, която мина през всички вероятни процедури на обжалване. Още при започване на мандата, когато ми апелираха поръчката за рамковия контракт за асфалтиране - там също излезе в наша изгода и асфалтираме в Белица. В закона има опция за по-облекчени процедури, когато са на по-ниски стойности. Пускаме обекти и за по-ниски стойности, където ползата е по-малък. Там няма обжалвания.
Тоест, единствено дребни обекти изпълнявате?
Да. Сега е по този начин. Но аз имах шанса да заваря подготвени контракти. Визирам водопровода в село Бабяк. Имахме подготвен контракт и за доизграждане на стадиона в Краище. Казах за асфалтирането в Белица, въпреки и обжалваема, поръчката към този момент я изпълняваме. Правим спортни площадки в две села, само че там нямаше обжалвания, тъй като са за по 50-60 хиляди лв.. Имах процедура за съоръжение на стойност 50 000 лв.. И нея ми апелираха, само че не си бяха платили държавната такса. И остана в действие решението на общината.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР