Радомирско село става столица на чесъна За първа година в

...
Радомирско село става столица на чесъна За първа година в
Коментари Харесай

 Радомирско село става столица на чесъна   

Радомирско село става столица на чесъна

За първа година в Долни Раковец ще се организира фестивал по самодейност на локалните фермери

Радомирското село Долни Раковец се трансформира в столицата на чесъна. Според локалните фермери техният артикул е най-хубавият в България. Една от " тайните " е, че пораства върху чернозем, който се полива с минерална вода с температура 36-37 градуса, която извира от 5 места в селото. Тя е варовита, а това убивало лютивината на чесъна и го правела по-мек и сладостен.

За тази година е плануван първият фестивал на чесъна в Долни Раковец в партньорство с организацията " Слоу Фууд ". Той ще се организира през септември, когато и работата на полето ще е поприключила.

„ Заимстваме от други фестивали, само че ще покажем и нещо друго. Ще има локална кулинария, плетене на венци с чесън, проявление на процеса и региона. Няма да разгадавам повече, имаме доста хрумвания. Хубаво е да дойдат повече хора, да опитат чесъна ни, в това число комплициран в гозби “, споделя Владимир Георгиев. Семейството му отглежда чесън на към 15 декара. В селото има и други 2 фамилии, които се занимават професионално с обичайна за България просвета.

Именно чесънът връща родителите на Владимир Георгиев в България след 10 години гурбет в Испания. „ Съвсем инцидентно в един магазин попаднахме на по-интересен артикул - черен чесън, и ни стана забавно. Попрочетох малко повече за него, хареса ми, тъй като е доста потребен, свойствата му се усилват десетократно спрямо елементарния чесън.,пише Български фермер.И оттова към този момент се появи концепцията да вършим чесън въобще “, добавя той. Всъщност черният чесън не е обособен вид, а технология на ферментация на белия. Нужна е профилирана машина, която поддържа избрана влага и температура, като според от времето се получават разнообразни нюанси на черното. Люспата леко потъмнява до кафяво, а скилидките вътре стават черни.

В. Колев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР