Радомир Чолаков ще предложи промяна в закон, за да бъдат

...
Радомир Чолаков ще предложи промяна в закон, за да бъдат
Коментари Харесай

Вижте какво дари Вежди Рашидов на Пловдив

Радомир Чолаков ще предложи смяна в закон, с цел да бъдат предпазени даренията от продажба

Вежди Рашидов направи скъп подарък на Градската художествена изложба и община Пловдив с 15 платна живопис на европейски майстори от 17, 18 и 19 век. С дарените от него преди година други 5 платна – Пловдив към този момент има 20 творби с висока колекционерска стойност.

Правя го с любов към Пловдив, някой отново ще каже – поради изборите, не! – предходното ми дрение не беше по време на избори, а ще продължа и отсега нататък, тъй като този град, по-стар от Рим, освен го заслужава, само че аз съм му задължен, дал ми е доста и това е непретенциозен жест в символ на признателност, сподели огромният ваятел в залата на ГХГ на ул. Княз Ал. Батенберг през днешния ден.

Това е и жест на молба към всички политици да вършат положително и да обичат народа. Аз имам вяра единствено в тези, които могат да вършат, да творят положително, а не да арестуват без причина. Нека малко сведем главите, глупави и диви, малко да се усмихнем, тъй като животът, чувствам го, си отива. Нека свършим колкото можем повече положителни неща, сподели Рашидов.

Ако някой има грехове, в случай че е за наказание – дано го потвърдят, само че овчедушното мразене няма да приема, продължи той. Животът ни стана един Авраамов дом! Един спор не видяхме за народа, всички желаят някаква власт. Видяхте и нощес арогантното нахлуване в една телевизия, сподели скулптурът, като засяга непоканения Кирил Петков в студиото на бТВ.

Дарението ми е най-човешки акт, с доста любов към този град, където мина младостта ми. Но дайте всички дружно да създадем още за него, прикани той.

Три държавни управления държаха в сажди изгорелия спектакъл, актьорите, тези прелестни хора – на открито. Бях министър – оправихме го. Двете базилики станаха ли – станаха, Тотев беше кмет. Музикалното учебно заведение стана ли – стана. Направихме ли, до момента в който бях министър, Пловдив европейска кулкурна столица? Площада обновихме ли? Обновихме го. Има още доста какво да сторим, а в персонален проект аз няма да спра с даренията си за този град, сподели Вежди.

Емоционалните му думи провокираха реакция у различен огромен колекционер – инж. Димитър Георгиев, който пристигна на дарението.

Какво ще стане след 20 години с вашето подаяние? – попита риторично Георгиев. – Оня ден си говорихме за Димитър Кудоглу, най-големия донор на Пловдив. Разпродадоха му имуществото в по този начин наречената разбойническо-мениджърска приватизация. Каква е гаранцията, че бъдещото потомство няма да стори същото с това подаяние?

Юристът Радомир Чолаков, един от главните законотворци на ГЕРБ, реагира незабавно с предложение в бъдещия парламент да внесе изменение в закона, с който да бъдат предпазени от продажба всички дарения в интерес на страна и община. Това е записано в устава на БПЦ, не мисля, че ще има някой в Народното събрание, който да е срещу, сподели Чолаков, трети в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив-град.

Кметът Здравко Димитров благодари на Вежди Рашидов за хуманния, по думите му, акт. „ Да отделяш от залъка си, с цел да събереш такава сбирка и да я дариш “ – това е достойнство, сподели Димитров.

Той разгласи и че Пловдив ще е от дребното европейски градове с Музей на толерантността, който ще се случи в границите на мандата му. В него ще бъде показана документалната памет освен за избавените пловдивски евреи, само че и за съжителството на всички етнически групи в най-стария жив град на Европа.

Мен в случай че питате по какъв начин съм работил с хората, които управляваха до момента – по никакъв начин, сподели Зико. – Много реваншизъм, доста ненавист. Нека пловдивчани сме образец по какъв начин се работи за положителното на града и на България, прикани той.

Директорът на Градската художествена изложба Красимир Линков благодари за дарението и даде обещание напълно скоро да откри непрекъснато място за експониране на скъпите платна от 17-19 век.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР