Раднево. Запазването на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи

...
Раднево. Запазването на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: Запазването на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи е основна цел за нас

Раднево. Запазването на въгледобива и продължение работата на топлоелектрическите централи от комплекса „ Марица изток “ е съществена цел и приоритет в нашата работа. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща в Раднево с представители на енергийните сдружения и на синдикалните организации КТ „ Подкрепа “ и Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България, оповестиха от Министерство на енергетиката . Министър Петкова срещна ръководителите на двата синдиката Димитър Манолов и Пламен Димитров с напредъка на подхванатите ограничения за обезпечаване работата на комплекса " Марица-изток ". В срещата участваха и ръководителите на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД, „ Електоенергиен систематичен оператор “ ЕАД, „ Национална електрическа компания “ ЕАД, Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ ЕАД, „ Мини Марица изток “ ЕАД и фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. " Основна цел за нас е опазване на въгледобива и продължение работата на топлоелектрическите централи за гарантиране на енергийната сигурност в България. В плана на Интегриран проект в региона на енергетиката и климата сме заложили работа на комплекса " Марица-изток " до 2030 година с небосвод до 2050 година ", напомни Петкова. Тя подчертава върху ясната и безапелационна поръчка на държавното управление, че централите, които създават електрическа енергия от въглища, ще останат съществена базова мощ в българската енергетика. Причината е, че България разполага с локални лигнитни въглища, а няма нищо по-сигурно за диверсификацията на енергийните източници от локалния запас, добави министър Петкова.
Използването на механизма за потенциал като опция за подкрепяне на въглищните централи в страната също бе измежду тематиките на полемиката. Енергийният министър осведоми за подписано през днешния ден от нея писмо до Европейската комисия, с което страната ни уведомява Европейска комисия, че ще изпозлва механизма за потенциал, с цел да подсигурява енергийната сигурност и ликвидността на пазара на електрическа енергия.
В момента интернационален съветник прави предоставен от БЕХ разбор на адекватността на системата, който ще бъде изпратен в комисията до края на месеца. Близо 50% от разноските на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " се дължат на високите цени на излъчванията CO2, които централата би трябвало да закупува, с цел да работи. По думите на министър Петкова, към сегашния миг се търси опция за минимизиране на риска като излъчванията бъдат закупени по-рано.
Министър Петкова се спря и на въпроса за увеличение на капитала на държавната топлоелектрическа централа като една от ограниченията за стабилизиране на финансовото й положение. В момента тече връзка с представители на Европейската комисия по тази тематика и се надявам тя да завърши сполучливо, акцентира Петкова
Напредъкът на процеса на цялостна либерализация на електроенергийния пазар също бе измежду тематиките на диалог. По думите на министър Петкова, сега се разисква опцията в новия регулаторен интервал дребните икономически консуматори, присъединени към мрежи ниско напрежение, също да излязат на свободния пазар.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР