Радиомълчание от страна на ЦИК и съмнение за изчезнала секция

...
Радиомълчание от страна на ЦИК и съмнение за изчезнала секция
Коментари Харесай

Имало ли е изчезнала секция във Великобритания?

" Радиомълчание " от страна на ЦИК и подозрение за " изчезнала " секция белязаха изборите във Англия. Членове на секционни комисии са чакали часове наред контролната квитанция, с която се удостоверява, че документите е регистрирана в ЦИК.

На тези избори на Острова гласоподаваха в 135 секции или със 100 повече от вота на 4 април.

Увеличеният брой секции е облекчил доста вота на сънародниците ни на Острова. Според Мария Спирова, ръководител на секционна комисия, драмата обаче е почнала след края на изборния ден, когато комисиите са изпратили обработените документи.

" ЦИК просто колабира под невиждания мащаб на изборните секции в чужбина. Има в пъти, в пъти, в пъти нарастване. Не можеше да се свържем, часове наред радиотишина. Това е типично за изборите в чужбина. Много постоянно ни карат да чакаме до дребните часове на нощта ", съобщи Мария Спирова, ръководител на секционна комисия в Лондон.

Секцията на Мария е чакала до 5 сутринта. Чакането при други е траяло и след 8 часа, когато доста хора е трябвало да отидат на работа, а някои от наетите пространства за гласоподаване е трябвало да бъдат освободени поради отложен наем, което се е случвало и на други избори.

" Въпросната секция, която се води изчезнала, е Ханслоу, което не е по този начин. Имаха леко усложнение със сканирането в неделя вечерта, само че към среднощ всичко е изпратено ", добави Цанка Петрова, член на СИК Илинг, Лондон.

Въпреки изгубената връзка с ЦИК секциите са съумели да се оправят с документите, описват сънародниците ни.

" Всички секции във Англия са получили своите разписки за предадени документи, което значи, че няма по какъв начин да има изчезнала секция ", акцентира Мария Спирова, ръководител на секционна комисия в Лондон.

" Молим ЦИК да си поемат виновността за тяхното закъснение и неверната информация и молим за опрощение към секцията, която беше набедена, че е избягала ", добави Цанка Петрова, член на СИК Илинг, Лондон.

От ГЕРБ желаеха оставката на ЦИК поради забавянето на резултатите.

" За първи път хората - членове на секционни комисии зад граница, нямат никаква връзка с ЦИК, с цел да получат каквито и да е инструкции за това по какъв метод действат и работят ", разяснява Георг Георгиев от ГЕРБ.

От ЦИК обясниха забавянето с това, че системата за продан на информация има специфична отбрана. Служители на ДАНС разпечатват документите и ги предават на членове на ЦИК. От там те отиват в осведомително обслужване.

" Вчера следобяд към 80 комисии не бяха изпратили никакви данни към нас и ние ги прозвънихме всички и когато го разгласих беше останала единствено тази, само че тя е 481, а не 431, както беше оповестено. Въпреки всичко всички комисии са предали резултатите, въведени са в базата данни, следва да ги проверим наново. Смятам, че се справихме добре ", сподели още представителят на ЦИК Росица Матева.

От ЦИК обявиха, че през вчерашния ден към пет и половина комисиите в чужбина, които са близо 800, са били обработили изборните си бумаги.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР