Радиохирургията е безкръвен медицински метод, вид лъчелечение, при който се

...
Радиохирургията е безкръвен медицински метод, вид лъчелечение, при който се
Коментари Харесай

Къде се прави най-прецизната радиохирургия?

Радиохирургията е анемичен медицински способ, тип лъчелечение, при който се ползват високи еднократни дози точно фокусирано в дребен размер от тялото външно облъчване с йонизиращо излъчване. При радиохирургията задачата е реализиране на „ хирургичен ” резултат (от където произлиза и името), само че без пряк достъп, без упойка, сечения и шевове, без болежка. Методът блокира патологичните процеси и „ ликвидира ” злокачествените формирания в болестно променените тъкани. След осъществяване на радиохирургия последователно туморните кафези умират и злокачествените тумори се свиват или изчезват, като мястото им отчасти се заема от съединителна тъкан. С тази безкръвна опция на общоприетите хирургични интервенции се лекуват с изключение на онкологични (злокачествени тумори и техните метастази) и редица неонкологични болести – доброкачествени тумори, съдови и функционални положения, да вземем за пример невралгии.

В последните 8 години (от 2015 година насам), изключително след реимбурсирането на метода от НЗОК, радиохирургията навлиза все по-широко. От 2021 година в,Сърце и Мозък’ действа неповторим високотехнологичен център за най-прецизни лъчелечение и радиохирургия на равнище, каквото оферират единствено водещи международни центрове в Съединени американски щати и Западна Европа.

С какво радиохирургичният център в,Сърце и Мозък’ е неповторим за България и на Балканите?

Това е единственият в страната и на Балканите Гама нож от последно потомство - Gamma Knife Icon. Гама ножът е първият уред за радиохирургия в света, особено създаден и развиван за задачите на краниалната радиохирургия (стереотактична радиохирургия, SRS, на основния мозък). Благодарение на над 50 години работа на голям брой изтъкнати експерти в разнообразни центрове по света, радиохирургията се постанова като високоефективен способ при голям брой болести, а Гама ножът се утвърждава като „ златен стандарт ” и продължава да е най-прецизната система за радиохирургия. С Icon се вкарват редица нововъведения като интегрирана система за компютърно-томографска образна верификация, опция за систематизиране на облъчванията допълнително от една процедура (фракционирана радиохирургия) и лекуване на тумори с по-големи размери. Възможността за терапия на пациенти без инвазивната рамка за фиксиране (единствен вид при предходните генерации Гама нож) подсигурява високото равнище на точност посредством система за следене на придвижването в действително време и програмен продукт за непрестанен надзор на провежданото облъчване. Парадоксално е, че при съществуване на такава инсталация и експерти на най-високо равнище в България, при благоприятни условия за реимбурсирано от НЗОК лекуване без доплащане, към момента пациенти биват насочвани и/или търсят лекуване в чужбина на по-стари модели Гама нож, постоянно с съдбовно забавяне.

Радиохирургия на всички други места в тялото (т.нар. екстракраниална радиохирургия, SBRT) се ползва при първоначални тумори или метастази в белия дроб, черния дроб, надбъбречната жлеза, панкреаса, лимфните възли, костите и други и се реализира с инсталация, наречена линеен ускорител. Линейният ускорител в,Сърце и Мозък’ е най-високотехнологично оборудваният ускорител в страната. Той е окомплектован с роботизирана маса с 6 степени на независимост на придвижване за промяна на позицията на пациента с верифицирана акуратност от 0,1 милиметра и 0,1 градуса. Освен това той е и първият в България ускорител, при който е валидиран и се употребява клиничен режим, създаден особено за радиохирургия. Времето за осъществяване на самата процедура е кратко доста, усъвършенствани са точността на осъществяване и комфортът на пациента.

Модерните технологии за надзор на облъчването при преносими органи (например при дишане) са от решаващо значение за точното ориентиране на радиохирургията при тумори и метастази на белия дроб, черния дроб, панкреаса, надбъбрека и простатата. Лъчетерапевтичният център в,Сърце и Мозък’ е първият в страната, който разполага с линеен ускорител със системи за 4D обрисуване и обмисляне, образна верификация и ориентиране на облъчването.



За обезпечаване на най-прецизното модерно лекуване медицинските физици в,Сърце и Мозък’ разполагат с най-голям клас профилирано дозиметрично съоръжение, в това число за точно премерване на дребни полета при радиохирургия, както и със системи за дозиметрична верификация – първите и единствени от този клас в страната.,Сърце и Мозък’ е измежду водещите международни центрове, определени за пилотно тестване на myQA SRS прототипите и от напълно скоро разполага и със своя лична клинична система.

Защо това е значимо?

При радиохирургията се работи без отворен достъп и директна видимост в тялото на пациента и експертите действително не виждат нито вътрешната анатомия, нито самите невидими лъчи, с които „ оперират ”, а разчитат на особено генерирани медицински 3D облици. Затова прецизността на системите за облъчване и обрисуване е от изключителна значимост на всеки стадий – от планирането до провеждането на процедурите. Важно е освен безусловно точното механично (като позиция в пространството) и дозиметрично (като количество радиация и разпределението ѝ в пространството) осъществяване на всяка процедура по отношение на проекта, а и геометричната акуратност на употребяваните образни техники за обмисляне, инспекция и осъществяване на радиохирургията. Например, при облъчване на огромен мишенен размер с спомагателна осигурителна зона в общоприетото лъчелечение, геометрична неправилност от порядъка на 2-3 милиметра не би оказала въздействие върху успеваемостта на лекуването и страничните резултати, до момента в който такава неправилност при еднократно облъчване на дребен 3-4 милиметров израстък с висока доза и без осигурителна зона би компрометирала резултата от провежданото лекуване и би могла да докара до значими странични резултати и затруднения. Това прави радиохирургията извънредно подобаваща за лекуването на дребни формирания и заради прецизността ѝ - щадяща за близките органи.

Изключително скъпо е, че на едно място се координират и организират неоадювантна и адювантна лекарствена терапия (химиотерапия), таргетна и хормонална терапия, имунотерапия и палиативна терапия, общоприети и високоспециализирани хирургични техники (включително такива като роботизирана хирургия, невронавигация, интраоперативен магнитен резонанс и др.), паралелно с лъчелечението и радиохирургията. Добрата интердисциплинарна работа със звената по здравна онкология, хематология, образна диагностика, неврология, неврохирургия и другите хирургични и лечебни посоки, както и със профилираните лаборатории в болничното заведение трансформират комплексния онкологичен център в уникален у нас и все по-предпочитан от български и непознати пациенти.

Радиохирургия в България? Да!

Въпреки съществуването на добре работещи центрове със модерна високотехнологична инсталация и квалифицирани експерти, информираността на доста от лекарите за опциите за радиохирургично лекуване в България към момента е незадоволителна. За страдание постоянно пациентите се „ самонасочват ” посредством информация от близки и другари или подвеждащи рекламни изявления в интернет, а доста от тях по този начин и не доближават до съответно лекуване. Забавянето на навременната и ефикасна терапия заради блуждаене, търсене на вярното решение и образуване на скъпоструващо лекуване в чужбина за жалост се следи прекомерно постоянно. Такова лекуване на най-високо равнище се предлага у нас и то е реимбурсирано от НЗОК, без в допълнение възнаграждение.



Към лъчетерапевтичния център на,Сърце и Мозък’ работят четирима водещи лекари със компетентност лъчелечение (д-р Лазаров - първият, направил радиохирургия в България, доктор Билдирев, доктор Корабова и доктор Желев), трима лекари специализанти и 7 особено подготвени лъчетерапевтични лаборанти. Екип от медицински физици дава отговор за самостоятелното дозиметрично обмисляне на всеки пациент и цялостното обезпечаване на качеството в лъчелечението, радиохирургията и употребяваните образни способи. Звеното по здравна физика се управлява от Иво Петров (един от двамата в страната специалисти, вписани от Министерство на здравеопазването и в трите клинични области на радиологичната физика).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР