Радиофестивалът Аларма Пънк Джаз“ открива летния сезон с концерт на

...
Радиофестивалът Аларма Пънк Джаз“ открива летния сезон с концерт на
Коментари Харесай

Радиофестивалът Аларма Пънк Джаз“ открива летния сезон с концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР

Радиофестивалът „ Аларма Пънк Джаз “ открива летния сезон с концерт на Аюуне Суле от Гана на 18 юли, сряда, от 21.00 ч. в обновеното Второ студио на БНР. Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле се завръща в София със соловата си стратегия още веднъж по покана на „ Аларма Пънк Джаз “ във връзка 10-годишнината на неповторимата за българския ефир музикална радиоплатформа.

Аюуне Суле гостува в България преди година с групата на Кинг Аишоба на фестивала „ АфроВизия “, проведен още веднъж от „ Аларма Пънк Джаз “. Програмата на Аюуне Суле за новия концерт в София ще е изцяло акустична – за глас и колого (традиционна двуструнна ганайска китара).

Инструментът колого, на който Аюуне свири, единствено допреди няколко десетилетия се е употребявал само като „ асистент “ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело единствено вкъщи по специфични мотиви. Днес музиката за колого води и собствен успореден театрален живот с актьори от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници. Представител на това „ златно потомство “ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на „ краля на кологото “ Кинг Аишоба, включва и обичайни песни от Северна Гана, само че най-много авторски песни със обществена устременост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през ориста на африканците, отпътували за Европа и не запомнили своята просвета, до проблемите за равноправието сред мъжа и дамата в актуалния свят. В самото звучене на обичайна музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически стигат даже преди пентатоничната музика от Мали, в която откривателите припознават корените на американския блус. Трансът е различен значим детайл от музиката за колого.

Преди месеци Аюуне Суле издаде първия си пълнометражен албум „ We Have One Destiny “, който съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати към този момент творби като What A Man Can Do A Woman Can Do More Better, по този начин и напълно нови за европейската аудитория песни.
Билети за концерта онлайн в системата на EpayGo - https://www.epay.bg/go/2315782769 и на касите на EasyPay в цялата страна до 15 юли на цена 15 лева, по-късно до 18 юли – по 18 лева, а на входа преди концерта – по 20 лева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР