Радио Варна Повечето морски държави имат необходимата процедура за действие при

...
Радио Варна
Повечето морски държави имат необходимата процедура за действие при
Коментари Харесай

Кап. Орлин Станчев: Не видяхме да има Капитан по спасяването на Vera Su

 Радио Варна Повечето морски страни имат нужната процедура за деяние при сходен случай. В такива случаи неотложно се назначава т.нар.Капитан по спасяването (Salvidge master). Той не е член на екипажа, а експерт по избавяне. Този човек отива на място и координира цялата активност по избавителните интервенции. Нещо, което в не видяхме в тази ситуация с Vera Su.

Това разяснява в предаването " Новият ден “ кап.Орлин Станчев, дълготраен суперинтедант и корабен оператор във компании в Кипър и Англия. Налагало му се е да провежда и избавителни интервенции. Всяко засядане е строго характерно и не може да се каже, че има точна методика за избавяне. Затова Капитанът по спасяването създава съответния проект за деяние, добави морският експерт.

Първите 20-т дни по този случай в България не беше направено безусловно нищо, сподели още кап.Станчев. Двете съществени аргументи, които могат да доведат до засядане са изтощеност и вахтения на мостика да е задремал или да са използвали алкохол, което също води до заспиване. Не приказвам за третата причина, която е съзнателно засядане, тъй като корабът е 32-ве годишен, с цел да се вземе застраховката. Товарът също е застрахован. Това, обаче е работа на прокурора и на криминалист. В никакъв случай не може да бъде заради комплициране.

4 бала вятър или вълна, в случай че ги стопира какво да приказваме, в случай че стане по-лошо времето. Това не е избавителна интервенция към момента. А навлизаме в средата на есента и следва сезона на зимните щормове. Корабът ще се разбие и товарът ще отиде на дъното, предвижда кап.Станчев. 

Изводът от този случай е, че българската страна би трябвало да вземе ограничения да възвърне морското избавяне. Нямаме един избавителен транспортен съд. Може ли Трафик контролът да вдигне един хеликоптер и да го прати на място, откакто от кораба не са дали отговор на повикванията им? Засега не може, разяснява още кап.Орлин Станчев.

Вчера окръжната прокуратура в Добрич реши, капитанът и вторият помощник-капитан да бъдат привлечени като обвинени за случая. Днес се чакат следователи от Националната следствена работа, която поема делото за наблюдаване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР