Радиационната обстановка у нас е нормална. Това обяви Агенцията за

...
Радиационната обстановка у нас е нормална. Това обяви Агенцията за
Коментари Харесай

АЯР: Радиационната обстановка в България е нормална

Радиационната конюнктура у нас е естествена. Това разгласи Агенцията за нуклеарно контролиране у нас на конференция след пожара в Запорожката АЕЦ в Украйна, която беше подложена на обстрел.

Имало е обстрел на площадката, пожарът към този момент е овладян. Към 8 часа данните демонстрират, че няма промени на радиационната конюнктура, нуклеарните здания не са наранени. Системите за нуклеарна сигурност са подготвеност, увери Цанко Бачийски - ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране, представен от.

Към момента не е належащо никой да взима калиев йодид, разясни той. При потребност, всички жители ще бъдат осведомени.

Какво е положението на най-голямата АЕЦ в Европа:

Първи блок е спрян още преди началото на военните дейности поради планов ремонт; втори и трети са спрени и е почнало тяхното разхлаждане поради нощната офанзива - това са естествени дейности, които би трябвало да се подхващат при положение на опасност; четвърти блок продължава да работи на намалена мощ - атомните централи там работят според от нуждата не на цялостна мощност; пети и шести блок са разхладени и работят.

Бачийски съобщи, че от началото на военните дейности там не е имало промени в радиационната конюнктура у нас.

Според украинският регулатор централата е под надзор на съветските въоръжени сили, само че централата работи по протоколите за безвредна употреба, разяснява още Бачийски. Той разяснява, че офанзивата на атомни централи съставлява съществено нарушаване на интернационалните правила и Хартата на Организация на обединените нации.

По-рано, известието на Украинският регулатор за нуклеарна сила разгласи, че блоковете на ЗАЕЦ остават непокътнати, обособени елементи от спецкорпуса на блок № 1 са наранени, което не визира сигурността на блока. Системите и съставените елементи значими за сигурността са работоспособни. Активиран е спешният център на украинския регулаторен орган. Специалисти от регулатора и държавния научно-технически център по нуклеарна и радиационна сигурност на Украйна поддържат контакти с управлението на ЗАЕЦ.
 Агенция за нуклеарно контролиране
По отношение на АЕЦ "Чернобил ", вследствие на военните дейности е имало нарастване на гама-фона в границите на 15 пъти, вследствие на напредването на тежка бойна техника и повдигането на радиационната прахуляк по земята. На площадката на "Чернобил " е ситуирана съветска военна техника. "Тази военна техника в случай че бъде употребена, още веднъж може да се увеличи радиацията. Персоналът там обаче продължава да работи. 92 индивида са там. Единствените терзания на регулатора и украинските управляващи са, че всичките чиновници работят под доста огромно напрежение поради наличието на съветски войски. Никой не би трябвало да работи в АЕЦ при такива условия ", уточни той.

Няма съображение за терзание от радиация и няма никаква причина да се пие калиев йодит, твърди и доцент Жана Джунова

В момента в България няма съображение за терзание от радиация и няма никаква причина да се пие калиев йодит. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доцент Жана Джунова, шеф на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана (НЦРРЗ). За да е ефикасен, калиевият йодит, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появяването на радиация и до два часа след появяването ѝ, изясни тя. Доц. Джунова акцентира, че единствено една таблетка калиев йодит е задоволителна. През 2017 година Световната здравна организация (СЗО) разгласява доста в детайли управление, в което за следващ път е маркирано по кое време и по какъв начин се пие калиев йодит, уточни тя. Той има някаква, въпреки и много по-ниска успеваемост, до 8 часа след появяването на радиоактивен облак.

Всеки ден в страната ни се правят замервания, увери доцент Джунова. Министерството на здравеопазването е разпоредило ежедневните замервания - взимане на проби от въздуха и атмосферни отлагания. По принцип естественият надзор, осъществяван посредством замервания, се прави един път на три месеца.

В страната ни има задоволително добра организация и популацията ще бъде предизвестено в точния момент по кое време и дали би трябвало да пие таблетки йод. Таблетката, изпита преди появяването на радиоактивен облак, освен че не оказва помощ, а вреди, предизвести доцент Джунова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР