Ради Колесов е предшественик на Васил Левски, както Йоан Кръстител

...
Ради Колесов е предшественик на Васил Левски, както Йоан Кръстител
Коментари Харесай

Ямбол почете паметта на будителя Ради Колесов

Ради Колесов е предходник на Васил Левски, както Йоан Кръстител е Предтеча на Иисус Христос.

Когато активността на Колесов стопира, стартира тази на Левски в Първата българска легия, “  с тези думи на отец Жельо стартира поклонението във връзка 160 години от гибелта на ямболския будител, преподавател, стихотворец и бунтовник Ради Иванов Колесов на гроба му в църквата „ Света Троица “ в квартал „ Каргон “ в Ямбол.

Той е връстник на Дякона – роден е на 26 ноември 1837 година, само че умира доста по-рано от него – на 29 юни 1862 година, единствено на 24 години.

„ Обикновено си спомняме за живота и активността на нашите будители, усещайки тежкото време, в което те са живели и работили. Разказваме си случки за пречките, които животът обилно изсипал върху тях. Няма по какъв начин през днешния ден, на 160-та годишнина от гибелта на Ради Колесов, да е нещо друго – спомняме си за неговата персона с удивление, за неговата непримиримост, за благородните му цели, за неговите добродетели и религия в бъдещето, “ сподели в словото си Антон Шиков, ръководител на Общински съвет – Ямбол, който е роднина на будителя.

Отец Жельо и иподякон Петър отслужиха панихида за покой на душата на Ради Колесов. След това присъстващите сервираха венци и цветя и преляха гроба с вино. Родствениците на будителя дадоха на всички парче пита и жито за помен.

Жечка Ганкова, ръководител на Инициативен комитет „ Наследници на рода Чапърови “, благодари на присъстващите и подсети, че през ноември следва честване на 185 години от рождението на даскал Ради Колесов.

Будителят е от Чапъровия жанр, само че се именува Колесов, отдавайки респект на своя татко, който бил кочияш, майсторил „ колеса “ за каруци.

Днес се навършват и 146 години от обесването в Ямбол на ръководителя на Ямболския революционен комитет Георги Дражев и на знаменосеца на четата Жеко Андреев. Те са възпитаници на Ради Колесов и вземат участие ефективно в подготовката и експлоадирането на Априлското въстание.

Ден по-рано на бесилото в Одрин увисват техните съратници Атанас Кратунов и Захари Величков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР