Радев връчва третия мандат на БСПДържавният глава Румен Радев ще

...
Радев връчва третия мандат на БСПДържавният глава Румен Радев ще
Коментари Харесай

Новини от седмицата: Третият мандат отива в БСП; Лични карти с чип

Радев връчва третия мандат на Българска социалистическа партия
Държавният глава Румен Радев ще връчи третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на   " Българска социалистическа партия за България " в понеделник, оповестиха от президентската институция. Така политическата групировка, отпред с Корнелия Нинова, ще има последна опция да сформира постоянен кабинет в границите на 48-ото Народно заседание. 
Дългоочакваните персонални карти с чип ще се издават от 2024 година
Издаването на дълго чаканите персонални карти с чип, по които се работи интензивно от 2016 година, в този момент се чака да стартира в средата на 2024 година Това излиза наяве от известие на немската софтуерна група Mühlbauer, която е част от консорциума, спечелил оповестената през 2018 година социална поръчка за близо 240 млн. лева
„ Няма да е елементарно “: Правителството стартира договаряния с Европейска комисия за въглищата
Служебният кабинет на президента Румен Радев стартира идната седмица договаряния с Европейската комисия за отпадане на уговорката в Плана за възобновяване и резистентност българските въглищни централи да понижат с 40% въглеродните си излъчвания до 2025 година Това бе основно изискване за утвърждението на българския документ от Брюксел предходната година, само че преди ден депутатите задължиха държавното управление да договаря за неговата смяна.
Помощта за горивата към този момент ще е за превоз и единствено за уязвимите
Помощта за горива се трансформира в такава за транспортни услуги (градски и междуградски, да вземем за пример БДЖ), към този момент няма да е за всички, а единствено за уязвимите и ще е под формата на ваучери. Това взеха решение дефинитивно депутатите. 
Държавата към този момент може да поеме контрола над „ Лукойл “
Държавата към този момент може да назначава „ необикновен търговски представител “ в стратегически предприятия, като „ Лукойл “ да вземем за пример, и да поеме контрола върху тях при рецесии. Това взеха решение дефинитивно депутатите през днешния ден, приемайки поправката в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.
Депутатите изненадващо прекратиха концесията на „ Росенец “
Набързо и без необикновен спор депутатите изненадващо утвърдиха прекратяването на концесията на пристанищния терминал „ Росенец “, който се употребява единствено от „ Лукойл Нефтохим Бургас “ за товаро-разтоварни действия.
„ Лукойл “ получи възбрана да изнася горива от България
Горивата, създадени от съветски петрол и нефтопродукти в България, няма да могат да бъдат изнасяни и продавани съвсем на никое място отвън границите на страната. Това взеха решение дефинитивно депутатите през днешния ден, приемайки Законопроекта за надзор за използване на дерогацията за закупуването, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти с генезис от Русия или изнесени от Русия. Той беше импортиран от Мустафа Карадайъ (ДПС) и група народни представители и има за цел да уреди дерогацията, която България получи от Европейски Съюз за импорт на съветски нефт.
Прокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиенти
Престъпна група, финансова пирамида, голям брой кухи компании и клиенти от терористичните среди. Тези думи обрисуват в резюме другояче огромната акция против интернационалната „ криптобанка “ Nexo, учредена от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев.
„ Второто най-голямо след КТБ “: Четирима обвинени по делото против Nexo
Четирима упрекнати – двама търсени (вероятно напуснали България) и двама с избрани гаранции за по 1 млн. лева, предпазени очевидци, нарушени наказания против Русия и Иран и следи, водещи към „ Хамас “. Така в резюме прокуратурата и Националната следствена работа обрисуваха наличната все още информация по следствието на криптокомпанията Nexo.
Nexo заплаши България с каузи за стотици милиони
Компанията за криптотърговия и кредитиране с криптовалути Nexo заплаши българската страна със правосъдни искове за стотици милиони в отговор на, по думите ѝ, „ излишно показната акция “ и „ произвол “ на прокуратурата.
Отново „ ремонт на ремонта “: София връща картите за една линия
Столичният общински съвет по всяка възможност ще върне картите за една линия при пътешестване в градския превоз. Задължителната валидация също ще отпадне. Така общинарите ще създадат „ ремонт на ремонта “, само че този път не на инфраструктурата в града, а на транспортната политика. Заявките за това пристигнаха при откриването на първото съвещание на СОС за годината.
Бонев води диалози с Политическа партия и Демократична България за общо явяване на локалните избори в София
Днес се учредява публично партията „ Спаси София “. Така самостоятелният досега общински консултант Борис Бонев ще се впусне публично в борбата за София на идните локални избори тази година. Вече се водят диалози за общо явяване с „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, съобщи самият той в изявление за Българска национална телевизия.
Фандъкова се отхвърля от борбата за нов мандат в София
Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че няма да се кандидатира още веднъж за поста на идващите локални избори, които следва да се проведат в края на тази година.
Буферните паркинги в София към този момент са безвъзмездни за всички пасажери
Буферните паркинги в София са безвъзмездни за всички пътуващи с градски превоз. Досега от безплатното паркиране се възползваха единствено пътуващите с метрото, защото всички са построени наоколо до метростанции.
Министерството на финансите към този момент е поръчало уебсайт за еврото
Държаната компания „ Информационно обслужване “ АД към този момент се е заела със основаването специфичен информативен уеб страница за въвеждането на еврото в България. Дейностите са стартирали още от октомври 2022 година, а индикативният период за стартирането на портала е до края на март тази година. Това излиза наяве от отговор на министъра на финансите Росица Велкова на парламентарен въпрос, заложен от депутата на „ Демократична България “ Божидар Божанов.
Шишков даде обещание „ стремително “ строителство на пътя Видин – Ботевград
Движението по 7-километров сектор от скоростния път Видин – Ботевград може да бъде пуснато до половин година, или най-малко служебната власт ще направи опит за това. Става въпрос за новоизградения сектор сред Новачене и Скравена. Завършването на целия 167-километров път обаче ще се забави, защото занапред следва заложените кръгови кръстовища да бъдат сменени от пътни възли.
Търговете за новите влакове и локомотиви към този момент закъсняват
Обществените поръчки за новите влакове и локомотиви, финансирани по Плана за възобновяване и резистентност, ще бъдат стартирани при започване на 2023 година Това излиза наяве от отговор на транспортния министър Христо Алексиев на въпроси на депутати, оповестени в уеб страницата на Народното събрание. Така на процедура целият план, за който е планувано финансиране на стойност 1.7 милиарда лева, към този момент изостава от първичния график. Търговете трябваше да бъдат оповестени в средата на 2022 година, а след идването на служебната власт обещанието бе това да се случи в края на към този момент отминалата година.
Здравното министерство се забърза с покупката на въздушните коли за спешна помощ
Министерство на здравеопазването внезапно се разбърза с покупката на медицински хеликоптери. Ведомството разгласи договаряне без авансово съобщение за закупуване на 6 въздушни коли за спешна помощ, като прогнозната стойност на процедурата е над 135 млн. лева без Данък добавена стойност.
България я чака стагфлация през 2024 година
Икономически напредък покрай нула (0.9%) и средногодишна инфлация над 10% през 2023 година Това планува световният водач в застраховането на търговски заеми Allianz Trade (преди Euler Hermes) в регулярния си отчет за България. Анализаторите обръщат внимание на отслабването на основни фактори за икономическия напредък, като износа, който се чака да забави растежа си над три пъти – до 2% по отношение на 7.1% през миналата година.
Държавата пробва да узакони строителни обекти за 1 милиарда лева
Стойността на подписаните контракти за нелегално строителство на инфраструктурни обекти в страната е над 1 милиарда лева Това обаче не е напълно разплатената сума към изпълнителите на такива обекти, измежду които попадат лот 4 и 5 на автомагистрала „ Хемус “, а и секторът от автомагистрала „ Тракия “ сред Чирпан и Стара Загора. Държавата е платила към 600 – 700 млн. лева за строителството на обекти без строителни бумаги, сочат грубите сметки на районния министър Иван Шишков.
Служебният кабинет желае да строи 4 нови нуклеарни блока
Служебното държавно управление има концепция да построи четири нови нуклеарни блока. По думите на енергийния министър Росен Христов България съществено би трябвало да вземе решение дали ще развива нуклеарната енергетика.
Депутатите гласоподаваха ТЕЦ-ове да работят без ограничавания
България се отхвърля от уговорката си да понижи с 40% въглеродните излъчвания от въглищните ни централи, или най-малко депутатите в 48-ото Народно заседание се отхвърлиха. С огромно болшинство представителите на всички партии одобриха решение, с което задължават служебното държавно управление да договаря с Европейската комисия за смяна на към този момент утвърждения и изпълняващ се План за възобновяване и резистентност. По-специално – смяна в частта „ Енергетика “ и да реализира единодушие и предварителна оценка от Европейската комисия до 31 март тази година.
Вносът на непознати артикули в България допира рекордните 100 милиарда лева
Високата инфлация през миналата година както в България, по този начин и в нейните съществени търговски сътрудници, неизбежно се отрази и на външната търговия. Към края на ноември или малко преди сумарните данни за цялата минала година статистиката регистрира нови рекордни стойности в стопанската история на България както при износа, по този начин и при вноса.
Депутатите открехнаха вратата за промени в тол системата
Комисията по районно развиване в Народното събрание, въпреки и леко, открехна вратата за промени в тол системата. Това става в турбулентен миг за депутатите – на фона на очакване дали третият мандат за сформиране на държавно управление ще се осъществя, а в случай че не се – дали ще имат време да одобряват всички промени, преди да бъдат разпуснати от президента.
Строителството на Националната детска болница може да стартира през 2024 година
Служебният министър председател Гълъб Донев и министрите на опазването на здравето и на районното развиване се надяват градежът на Националната детска болница да стартира при започване на 2024 година и да продължи две години и половина. Това значи, че болничното заведение ще бъде подготвена през средата на 2026 година Тримата бяха през днешния ден на ревизия и демонстрираха определения терен за строителство на дълго чаканото лечебно заведение.
10 години по-късно: Започва градежът на газовата връзка със Сърбия
10 години след оповестяването на концепцията за създаване на газова връзка сред България и Сърбия, действителното строителство на трасето стартира. Тръбите за интерконектора са пристигнали на пристанището в Бургас и ще бъдат превозени по трасето, оповестява Българска национална телевизия.
Меморандумът за Бургас – Александруполис ще бъде подписан „ напълно скоро “
Съвсем скоро ще бъде подписан меморандумът за плана за нефтопровода Бургас – Александруполис. Това разгласи енергийният министър Росен Христов, който бе посетител на формалното пускане на план за създаване на газова електроцентрала в Александруполис, представен от пресцентъра на ведомството.
С привкус на Персия: В България може да се роди най-голямата млечна плантация на Балканите
Погледът на служебното държавно управление към района на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства може да докара до нова огромна инвестиция в България. Тя се отнася до взаимен план сред държавната млечна компания „ Ел Би Булгарикум “ и саудитска компания от хранително-вкусовата индустрия. Това стана ясно по време на следващото посещаване на двамата отраслови министри – на стопанската система и промишлеността и нововъведенията и растежа Никола Стоянов и Александър Пулев.
Малките солари за лични потребности към този момент не изискват позволение за градеж
За построяването на слънчеви съоръжения за лични потребности с мощ до 20 kW към този момент няма да се изисква позволение за градеж. Промяната в Закона за устройство на територията, която планува единствено одобриха през днешния ден на второ четене депутатите. Те даже удвоиха допустимата мощ, която може да се конфигурира при понижена администрация – първичното предложение на " Демократична България " беше за 10.8 kW, само че " Продължаваме промяната " предложиха в зала по-високата граница.
Dundee доби още повече злато от „ Челопеч “
Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals съумя да усъвършенства индустриалните си резултати в единствено една от своите мини в България през 2023 година С малко над 1% компанията усили добива в „ Челопеч “, до момента в който в по-новата мина – „ Ада тепе “ – производството „ пострада “ от по-ниско наличие на злато в модифицираната руда.
„ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ
Производителят на акумулаторни акумулатори „ Елхим-Искра “ АД е създал нов тип модулни решения за предпазване на сила и зареждане. От компанията оповестяват, че новите им артикули са проектирани да подсигуряват сигурността и непрекъснатостта на сериозни и скъпи промишлени процеси и да работят безпроблемно с възобновими енергийни източници.
Все повече електрически автомобили зареждат домове с ток
Използването на електрически транспортни средства като акумулатори за зареждане на дома е забавна наклонност, която в Япония се чака да се задълбочи през тази година, написа Nikkei Asia. Положителната прогноза се обляга на ходовете на Panasonic и други основни компании, които навлизат на новозараждащата се пазарна ниша за енергийни системи, до момента в който съществуващите играчи уголемяват производството си.
Завръщане в бъдещето: Toyota възражда остарели класики, само че с нулеви излъчвания
Toyota Motor сподели версии с нулеви излъчвания на своята спортна гама от 80-те години, която към момента може да се похвали със постоянна световна база от почитатели. На индустриално събитие за персонализирани коли в Чиба, източно от Токио, японският производител показа две коли от потомство AE86 – едната модифицирана като електрическо транспортно средство с акумулатори, а другата като модел с водороден мотор.
Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа
Шведското държавно минно дружерстов LKAB се похвали с откриването на най-голямото находище на редкоземни метали в Европа. Компанията е идентифицирала минерални запаси от над 1 милион тона в региона ски курорта Кируна, северна Швеция – прочут с най-голямата мина за рандеман на желязна руда в света.
„ Мъртъв “ спътник от 80-те години падна назад на Земята
Стар спътник на НАСА, изстрелян през 80-те години на предишния век и от дълго време трансформирал се в галактически отпадък, се върна назад на Земята, заяви американската галактическа организация. Тежащ съвсем 2.5 тона, той навлезе назад в атмосферата и падна в Берингово море.
Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец
Като при всяка финансова рецесия, апетитът за злато още веднъж се изостри сензитивно – освен това освен на равнище персонални финанси. Центрланите банки на някои страни влагат съществено в благородния метал, увеличавайки запасите от него в своите запаси. През месец ноември се следи 47% скок на закупените брутни ресурси по отношение на октомври. На чиста база се отличават три центрлани банки, които са се сдобили с общо 55 тона, което единствено идва да покаже силата на търсенето.
Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени?
Цените на iPhone 15 ще вървят нагоре вместо надолу, както се очакваше, твърди анонимният профил LeaksApplePro, представен от Forbes. Доскоро се предполагаше, че американският колос ще опита да компенсира спада в продажбите с поевтиняване на продуктите. Но съгласно известния и постоянно прецизен с вътрешната си информация профил LeaksApplePro Apple ще изстреля iPhone 15 Pro и iPhone 15 UItra в областта на непостижимото.
„ Ефектът на бумеранга “: До 10 години Русия може да се разпадне
Почти половината от водещите специалисти по външна политика считат, че Русия ще се трансформира в провалена страна или ще се разпадне до 2033 година Голям брой анализатори пък чакат Китай да се опита да си върне Тайван със мощ, демонстрира ново изследване на Atlantic Council, което предвижда идно десетилетие на световни разтърсвания, написа FT.
Хидра – гръцкият остров, неразрешен за коли
Гръцкият остров Хидра е неповторимо място, само че освен поради прелестните морски гледки и кристално чистите си води. То е единственото обитаемо място в Европа, което е въвело възбрана за моторни транспортни средства. На дребното парче земя, ситуирано в Егейско море, няма тапи, нито изнервени водачи. Все по-голям брой места по света се стремят да понижат зависимостта от коли. Какви уроци могат да се научат от Хидра, споделя Лен Уилямс в собствен специфичен материал за BBC.

 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпрезидент Румен Радев връчване на мандат Българска социалистическа партия Лукойл Нефтохим слънчеви съоръжения тол система персонални карти с чип война в Украйна нефтопровод нуклеарни мощности държавна помощ Nexo локални избори Йорданка Фандъкова буферен паркинг приемане на еврото Видин-Ботевград нови влакове медицински хеликоптери стагфлация противозаконен градеж спътник Apple Dundee Precious ПоследниНай-четениНакратко 36 Новини от седмицата: Третият мандат отива в БСП; Лични карти с чип Транспорт 84 „ Летящи лодки “: Може ли корабоплаването да бъде екологично чисто? Любопитно 136 Венецът на имперската държавност Любопитно 1136 Хидра – гръцкият остров, неразрешен за коли Любопитно 12933 Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа Политика 9192 „ Лукойл “ получи възбрана да изнася горива от България Компании 9166 Прокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиенти Компании 7354 Български и непознати служби претърсват офисите на Nexo в София Всички новиниОще от НакраткоВиж всичкиВечерни вести: Депутатите прекратиха концесията на „ Росенец “; Първи обвинени към NexoВечерни вести: Спецакция против Nexo в София; Промени в помощта за гориватаВечерни вести: Повече злато от „ Челопеч “; Фотоволтаици без потребност от разрешителноПолетите сред София и Рияд стартират през април Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управлениеКиберсигурностХай-текФинтехLiteНаукаЛюбопитноЛуксЛичностиИзкуствоВидеаГалерииСъбитияКонференцииУебинариДискусииВсичкоНакраткоTo:knowСписаниетоАнализиИнтервютаМненияИзбраноЗа нас За реклама Защита на персоналните данни Проверка на обстоятелствата Екип Абонамент Карта на уеб страницата Контакти Политика при поправяне Етичен кодекс Бранд Медия България ЕООД Кариера при нас Условия за прилагане  Списание - Декември - 2022 Нагоре © 2023 Economic.bg; Дизайн и разработка – Studio X ; Stock images by Depositphotos { " @context ": " https://schema.org ", " @type ": " NewsArticle ", " headline ": " Новини от седмицата: Третият мандат отива в БСП; Лични карти с чип ", " mainEntityOfPage ": { " @type ": " WebPage ", " @id ": " https://www.economic.bg/bg/a/view/novini-ot-sedmicata-tretijat-mandat-otiva-v-bsp-lichni-karti-s-chip " }, " dateCreated ": " 2023-01-15T18:04:16+02:00 ", " datePublished ": " 2023-01-15T18:43:00+02:00 ", " dateModified ": " 2023-01-15T18:43:00+02:00 ", " inLanguage ": " bg_BG ", " copyrightYear ": 2023, " keywords ": " президент Румен Радев, връчване на мандат, Българска социалистическа партия, Лукойл Нефтохим, слънчеви съоръжения, тол система, персонални карти с чип, война в Украйна, нефтопровод, нуклеарни мощности, държавна помощ, Nexo, локални избори, Йорданка Фандъкова, буферен паркинг, приемане на еврото, Видин-Ботевград, нови влакове, медицински хеликоптери, стагфлация, противозаконен градеж, спътник, Apple, Dundee Precious ", " url ": " https://www.economic.bg/bg/a/view/novini-ot-sedmicata-tretijat-mandat-otiva-v-bsp-lichni-karti-s-chip ", " name ": " Новини от седмицата: Третият мандат отива в БСП; Лични карти с чип ", " articleBody ": " Радев връчва третия мандат на Българска социалистическа партия Държавният глава Румен Радев ще връчи третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на " Българска социалистическа партия за България " в понеделник, оповестиха от президентската институция. Така политическата групировка, отпред с Корнелия Нинова, ще има последна опция да сформира постоянен кабинет в границите на 48-ото Народно заседание. Дългоочакваните персонални карти с чип ще се издават от 2024 година Издаването на дълго чаканите персонални карти с чип, по които се работи интензивно от 2016 година, в този момент се чака да стартира в средата на 2024 година Това излиза наяве от известие на немската софтуерна група Mühlbauer, която е част от консорциума, спечелил оповестената през 2018 година социална поръчка за близо 240 млн. лева „ Няма да е елементарно “: Правителството стартира договаряния с Европейска комисия за въглищата Служебният кабинет на президента Румен Радев стартира идната седмица договаряния с Европейската ко
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР