Радев си дава сметка, че в парламента опозицията може да

...
Радев си дава сметка, че в парламента опозицията може да
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Президентът иска той да е алтернативата на мнозинството, не БСП


„ Радев си дава сметка, че в Народното събрание опозицията може да бъде единствено „ Възраждане “, само че те са по-радикални. Президентът желае той да наподобява политическата опция, а не Българска социалистическа партия. Да се нарежда по отношение на новия постоянен кабинет, както се нареждаше по отношение на Борисов преди няколко години “, съобщи в изявление за БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център „ Тренд “.

Според него желанията на новото болшинство да премисли статута на служебните кабинети, са прибързани. „ Не съм почитател на подобен вид радикални промени “, сподели Ганев и изясни, че служебно държавно управление „ се ражда като форма на неутрална власт “. Не е единствено български вид, а е привнесен. Такива модели има в Европа, само че активирането им е по-трудно – при по-задълбочена политическа рецесия, разясни той.

Ганев изрази и опасения от желанието за радикални промени в Конституцията. „ За мен това е Кутията на Пандора. Всякакви хрумвания ще стартират да се пръкват “, изясни той.

Запитан съумяват ли служебните министър-председатели да се еманципират от президента, Ганев посочи, че еманципацията е развой, не е миг.

Министър-председателят, с цел да се еманципира от президента, му трябват най-малко няколко месеца, а мандатът свършва. Не им стига времето да се еманципират изцяло от президента. Изборът на министър председател също допуска дали той ще се еманципира по-лесно и по-бързо, в сравнение с противоположното. Президентът Радев, от опита си с Огнян Герджиков, се спря на модела „ Стефан Янев “ и „ Гълъб Донев “, изясни Димитър Ганев.

Относно репликата „ ала-бала с президента “, произнесена от Кирил Петков в оповестените записи от Национален съвет на Политическа партия, и сметките му, че групировката Политическа партия дружно с Демократична България в действителност има 7-10% представителност, Димитър Ганев разяснява:

„ Анализът на Петков е прецизен. Това пространство е към 300-350 000 гласоподаватели. Той споделя: ние не можем да излезем от това поле. Ала-балата е легитимацията на президента, който ги изкарва отвън това поле. Политическа партия беше припозната като политическия план на президента, което ги изкара доста отвън политическото пространство на демократичната градска общественост. “

И в ГЕРБ, и в ПП-ДБ ще има нюанси при гласуването като форма на обществен отдушник, тъй като недоволни има и в двете обединения, счита политологът. „ Контролирано ще бъдат оставени да гласоподават по този начин, тъй като имат комфорта на 132 народни представители. 11 мандата от горната страна – могат да си го разрешат “, сподели Ганев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР