Радев се надява още първия мандат на ГЕРБ-СДС да е

...
Радев се надява още първия мандат на ГЕРБ-СДС да е
Коментари Харесай

Радев чака ГЕРБ-СДС да състави кабинет

Радев се надява още първия мандат на ГЕРБ-СДС да е сполучлив и да се сформира постоянно държавно управление. Това стана ясно при консултациите, стартирали с най-голямата българска партия през днешния ден в 13 часа. Победата ви на изборите е голяма отговорност, тъй като страната ни е в тежка политическа и социално-икономическа рецесия. Към първия мандатоносител се гледа с огромна вяра за сформиране на държавно управление, което може да поеме отговорност, сподели президентът.
На „ Дондуков “ 2 са ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Даниел Митов, Делян Добрев и Костадин Ангелов.

От шестимата Румен Радев изиска да разбере на какъв стадий били договарянията и контактите с другите политически сили и изиска ГЕРБ да му разяснят концепцията си за държавно управление за малцинството, в случай че се опитва този вид.

Радев разгласи, че чака партиите да поемат отговорността си и да не се позволява грешката от последния парламент, когато по думите му въпросът за властта обсебил цялата активност на Народното събрание.

Вие сте измежду партиите, които дефинираха съответни антикризисни цели, забавно е по какъв начин ще се осъществят те, обърна се той към гостите си.

Според него приемането на еврото у нас не може да се случи от шеф на Българска народна банка с изминал мандат.

Не може да стане и при 6.6% недостиг, вместо наложителните 3% по маастрихтските критерии.

Дотук ни докара „ смяната “.

Според представителите на ГЕРБ-СДС обаче е доста малко евентуално този парамент да изллъчи нов шеф на Българска народна банка.

Радев изиска и обяснение по импортирания от ГЕРБ-СДС план за решение за даване на въоръжение и военна техника за Украйна.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разгласи, че след няколко избора ГЕРБ-СДС е първа политическа мощ. Това го отдаваме на разбирането на българските жители, че би трябвало да приключат опитите в страната ни. Разбирайки своята отговорност, сме тук с цел да проведем консултацията, сподели Атанасова.

По тематиката за бюджета едно от главните провокации ще бъде идната зима и поръчката на някои сътрудници, че този спор може да се трансформира в сватбарско наддаване в подтекста на това, че може да има нови избори. Това е тематика на сериозен спор и само държавническата позиция на всички сили може да ни изправи пред тези провокации, изясни тя.

Атанасова подсигурява, че служебното държавно управление изрично ще получи поддръжката на ГЕРБ за вторите 8 самолета F-16.

Делян Добрев показа на Радев седемте антикризисни ограничения, които партията им ще внесе за полемики в Народно събрание.

За първи път от началото на годината служебният кабинет организира търг за покупка на газ. Отстъпките, които се реализираха, са надалеч по-добри от предходните контракти за доставка на газ. От първи януари ще желаеме нова тръжна процедура за доставка на газ, тъй като това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в Еврозоната при съблюдаване на периода от 1 януари 2024 година Не имам вяра в границите на този мандат да бъде определен нов шеф на Българска народна банка, добави той.

Бих наблегнал и на тематиката военнотехническа поддръжка за Украйна, държавното управление би трябвало да знае какво желае, това трябваше да стартира от дълго време. Трябва да се изпрати дипломат в НАТО, много време нямаме подобен, уточни пък Даниел Митов.

По думите му, България не се възприема за мощен член на евроатлантическата общественост.

Тепърва би трябвало да си приказваме да се слагат избрани цели за модернизацията на армията и през опцията да се окаже военно техническа помощ за Украйна да се модернизират и нашите качества, сподели Митов.

Президентът обаче отвърна с думите, че не знае за какво Митов си мисли, че България е слаб член на НАТО.

Дали сме мощен или слаб член зависи от нашия защитителен потенциал. За 10 години какво внесохте за Българската войска, с цел да изнасяте в този момент, би трябвало да си отговорите на този въпрос. За да раздаваш би трябвало да се дава. България закъсня минимум с 15 година с нейната рационализация на въоръжените сили, сподели Радев.

Насяно сме, че България би трябвало да обнови отбранителните си качества, няма да вземаме недомислени решения и несъгласувани с МО и всички институции, които се занимават, даде обещание Даниел Митов.

Ако имахме самолетите, нямаме ги, в случай че имахме новите кораби, нямаме ги, бойните машини, 3D радарите, ракетни комплекси, системите за продан на информация, в случай че имахме новите разследващи системи, можехме да мислим по различен метод, сега нищо от това няма, добави още президентът.

Според Конституцията след консултациите – президентът връчва първия мандат за сформиране на кабинет на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група.

Преди ден Радев съобщи, че няма да бърза с раздаването на мандатите, тъй като Народното събрание има да свърши доста работа.

Ще организира консултациите изчерпателно, с цел да бъдат разисквани рецесиите пред страната и опциите за тяхното решение. Предстои да разберем по кое време ще се види с останалите 6 ПГ-та.

Припомняме ви, че след предварителните избори на 2 октомври, спечелени  от ГЕРБ, само че без опция за независимо ръководство, водачът на партията Бойко Борисов разгласи, че от партията ще излъчат контактна група от хора с безспорна евроатлантическа известност, които да проведат кръга от договаряния с политическите партии.

Контактната група на президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев и президента на Атлантическия клуб и някогашен външен министър Соломон Паси организира диалози с ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Български напредък “. „ Продължаваме Промяната “, Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ отхвърлиха да вземат участие в диалозите.

На 24 октомври от контактната група показаха план на декларация, която отразява постигнатото по време на договарянията и която ще бъде импортирана в 48-ото Народно заседание.

Декларацията отразява постигнатото дотук от контактната група, откритите пресечни точки и решения, за които сме уверени, че има освен болшинство, а има и конституционно болшинство, съобщи Росен Плевнелиев. Единственото решение за България през днешния ден е да има работещи институции, в това число Народно заседание и държавно управление. За нас идеята е идея за европейското и демократично развиване на България. Виждаме доста мощна мотивация и готовност на евроатлантическите сили, заключи Росен Плевнелиев.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР