Радев и Вархей разговаряха на Дондуков 2. Разширяването на Европейския

...
Радев и Вархей разговаряха на Дондуков 2. Разширяването на Европейския
Коментари Харесай

Радев пред Вархей: Провокативните изказвания на политици от РСМ не подобряват диалога

Радев и Вархей разговаряха на " Дондуков " 2. " Разширяването на Европейския съюз (ЕС) следва да се базира на ясни правила, като се регистрират личните заслуги на всяка страна в процеса на интеграция. Спазването на този принцип е гаранция за опазване на стабилността и сигурността в Европа ", съобщи президентът Румен Радев по време на срещата, представен от президентския прессекретариат. 

" Европейската интеграция на Западните Балкани няма опция и напредъкът на страните от района не трябва да изпада от фокуса на европейските институции ", уточни Румен Радев, представен в прессъобщението.

Държавният глава изрази благодарност за ползотворния разговор и напъните, положени от комисар Вархеи, за развиване на процеса на европейска интеграция. Румен Радев и Оливер Вархеи разискаха вероятностите пред процеса на разширение, както на Западните Балкани, по този начин и на Украйна, Молдова и Грузия.

Отбелязвайки разликите в геополитическия подтекст, в който се намират обособените страни кандидатки, двамата акцентираха, че присъединението към Европейски Съюз на всяка страна се основава на лични заслуги въз основа на осъществяването на ясни и недвусмислени критерии и условия, които са добре известни на всички страни.

Президентът Румен Радев изрази очакване след края на предизборната акция в Република Северна Македония (РСМ) и провеждането на изборите там политическата конюнктура в югозападната ни съседка да даде опция за цялостно осъществяване на европейското решение от юли 2022 година , което е незаобиколим детайл по пътя на Скопие към Европейски Съюз.

" Изказвания на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на акцията с провокативен темперамент, не спомагат за подсилване на разговора сред двете ни страни ", сподели българският държавен глава . Румен Радев добави, че добросъседството е главен аспект в процеса на разширение и акцентира готовността на страната ни без значение от отрицателните послания от Скопие да възобнови напъните за градивно двустранно съдействие.

Президентът Радев и комисар Вархей са разискали и дискутираните благоприятни условия за бъдеща промяна на Европейски Съюз , в това число промени на механизмите за взимане на решения в Съвета на Европейски Съюз. Българският държавен глава съобщи, че по тематиката за разширението страната ни изрично поддържа запазването на правилото на единогласие, се показва още в прессъобщението.

В интерес на Европейския съюз (ЕС) е разширението да стане скоро, пък сподели от своя страна еврокомисарят по политиката на разширение и съседство. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР