Радев беше предварително заявил, че няма да бави този път

...
Радев беше предварително заявил, че няма да бави този път
Коментари Харесай

Топ социолог: Не беше уместно да се свиква НС тази седмица

Радев беше авансово декларирал, че няма да бави този път връчването на проучвателните мандати, само че съгласно мен в действителност не беше подходящо тази седмица да се привиква откриването на Народно събрание. Това сподели за " Фокус "  социологът Юрий Асланов по отношение на стартът на 49-ия парламент тази сряда. 

" Не съм наясно с претекстовете. Дали ще е тази или идната седмица няма огромно значение, тъй че и в двата случая бързането ще е налице, както авансово беше декларирал ", добави още социологът. По думите му една седмица по-рано или по-късно няма да е от голяма важност. Той уточни, че поради спецификата на тази седмица и вярващите християни, не е било подходящо да се привиква Народно събрание. 

Относно първият изследователски мандат Асланов счита, че възможностите не са изключително обещаващи. " Разбира се не са толкоз безнадеждни както предишния път. Имат по-високи шансове, само че тези шансове си остават ниски и към този миг. Ако първият изследователски мандат се провали, да чакаме, че вторият ще бъде сполучлив, е химера. Това не е допустимо. И остава опцията за възможен трети мандат, с цел да се избави достойнството и на ГЕРБ и на " Промяната “, да не е през техния мандат, да се употребява моментът да създадат нужните взаимни отстъпки или отстъпки, само че всичко това зависи от метода, по който ще се изговорят нещата по време на дебатирането на първия и на втория мандат в Народното събрание ", изясни Юрий Асланов. Според него, в случай че този конфронтационен език се резервира няма да настъпи някакво примиряване на тези враждебни позиции, които заемат двете политически сили между тях.

" И отново дублирам, това като цяло покачва вероятността от следващи предварителни избори и понижава възможностите за съгласие в границите на 49-ото Народно събрание ", посочи той.

Във връзка с избора на ръководител на Народното събрание социологът сподели:

" Не чакам този път във връзка на личността на ръководителя на Народно събрание да избухнат такива пристрастености, които да трансфорат тази рутинна процедура във водевил, както беше предишният път. Те нямат и доста време да се приготвят авансово за диалози по този въпрос, тъй като в сряда Народно събрание се открива. И още на първото съвещание като минат церемониалните речи и рутинните процедури, ще би трябвало да се пристъпи към избора на ръководител на Народно събрание, с цел да стартира то да се структурира, защото преди да е структурирано като управление това Народно събрание, преди да са конкретизирани съставите на непрекъснатите комисии, то не може да пристъпи към работа. За да се отвори опцията и за връчването на първия от поредицата три проучвателни мандата. 

Той счита, че колкото по-бързо се отбие номера с тези процедури, по-бързо ще се стигне и до съществото на диалога. " Дали това бързане е от изгода на доближаване на непримирими позиции и реализиране на компромис, аз не мога да кажа, тъй като ние видяхме през предходната и по-миналата година, че и бавенето не дава резултат. Може пък в сегашната обстановка бързането да даде друг от предходните резултати. Кой знае? Не съм чак подобен оптимист за триумфа на 49-ото Народно събрание, само че въпреки всичко не трябва да го изключваме ", заключи Юрий Асланов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР