Радев активира лобито си във Военновъздушните сили-ВВС, за да протестира

...
Радев активира лобито си във Военновъздушните сили-ВВС, за да протестира
Коментари Харесай

Радев активира лобито си във ВВС, за да протестира срещу избирането на Тодор Тагарев за военен министър

Радев задейства лобито си във Военновъздушните сили-ВВС, с цел да стачкува против назначението на Тодор Тагарев за боен министър в кабинета Денков-Габриел. До медиите е разпратено писмо от „ Командването и персоналния състав на Военновъздушните сили “. Предполага се, че то е писано от шефа на авиобазата „ Граф Игнатиево “ ген. Николай Русев, именуван още „ Наплатанов “ поради брачната половинка му Габриела Наплатанова, назначена от президентската квота за член на Съвет за електронни медии. Русеви са фамилни другари с Румен Радев. Известна е омразата на президента и дясната му ръка Димитър Стоянов-Митко Есемеса против Тодор Тагарев. С техните старания Тагарев бе уволнен от Института по защита, поради съпротивата му против опита за пазаруване на самолети „ Грипен “. Ето писмото на „ летците “ от Военновъздушни сили:

Уважаеми госпожи и господа публицисти,

Като военнослужещи от състава на българските Военновъздушни сили и Българската войска, и като летци, инженери, техници и осигуряващи полетите на бойната авиация, чиято задача и задача е защита на въздушното пространство на Република България, считаме за належащо да изразим намерено позицията си по тематиката за въздушния суверенитет на нашата страната.

Повод за актуалното отворено писмо са голям брой телевизионни изявленията от последните седмици със събеседници, чиито позиции и изявления уронват престижа на българската бойна авиация, и вкарват в подвеждане българското общество във връзка с нуждата от поддържане на качествата на Военновъздушни сили за обезпечаване на националната сигурност.

Конкретен образец за това е изявлението с господин Тодор Тагарев по NOVA TV в предаването „ На фокус “ с Лора Крумова (неделя, 26.03.2023 г.).

С присъединяване си в предаването, господин Тагарев за следващ път показва надменно отношение към военнослужещите от българските Военновъздушни сили, като си разреши да окачестви неуморните старания на целия персонален състав на авиобаза Граф Игнатиево по обезпечаване защитата на българското небе, като единствена опция за обезпечаване на работа на избран кръг от хора, свързани с употребата на аероплан МиГ-29.

В чл.9, ал.1 от Конституцията на Република България е записано, че „ Въоръжените сили подсигуряват суверенитета, сигурността и независимостта на страната и пазят нейната териториална целокупност “, а според глава шеста, член 130. (1) от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България: „ Охраната на въздушното пространство на Република България се реализира от Българската войска независимо или взаимно с въоръжени сили на съюзнически страни. “

Главната задача на Военновъздушните сили (ВВС) е да подсигуряват въздушния суверенитет и сигурност на страната и взаимно с останалите типове въоръжени сили да пазят териториалната й целокупност. Тази задача Военновъздушни сили реализират в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО, като построяват качества за присъединяване в осъществяването на главните задачи и задания на Българската войска.

Като основни съставни елементи на всяка една дарба, авиационната техника и квалифицирания персонален състав са императив за осъществяване на заповяданите задачи и задания на авиобазата. От самото начало на участието на Р България в НАТО, българските изтребители МиГ-29 непрестанно носят дежурство под оперативно ръководство на командните структури на НАТО. С тези самолети, които поддържаме със средствата на българския поданик и с помощта на напъните на управлението на Министерството на защитата и Командването на Военновъздушни сили изпълняваме конституционните си отговорности и заповяданите национални и съюзнически задачи и задания. Ние сме на бойният си пост, не тъй като сме част от облагодетелствана група от хора, а тъй като изпълняваме Конституцията и законите на страната.

Ние ясно осъзнаваме комплицираната военно-политическа и икономическа конюнктура в света и района, и произлизащите от нея компликации за обезпечаване на летателната валидност на МиГ-29. Поради тази причина поставяме големи старания в търсенето на решения, които да обезпечат благоприятни условия българското небе да бъде охранявано от български летци.

Политическите изявления и мнения, публикувани посредством медиите през последните месеци, притеснително за нас целят освобождение от наличната авиационна техника в интерес на други страни без оглед на националните загуби и не оферират съответна визия за подмяна на същата, тъй че страната ни да подсигурява личния си въздушен суверенитет. Никъде в изявлението на господин Тагарев не става дума по какъв начин България ще продължи да пази своя суверенитет!

Като български военнослужещи, след сходни изказвания, не можем безучастно да гледаме по какъв начин господин Тодор Тагарев явно подценява националните ни цели и се пробва да омаловажи ролята на авиобаза Граф Игнатиево в осъществяването на главните национални и съюзнически задължения. Зад от време на време повтаряни изречения „ Ние сме член на НАТО и Европейски Съюз и това допуска, че споделяме едни и същи полезности “ той се пробва да отклони общественото внимание от сериозния проблем, който би зародил при прибързано събаряне от въоръжение на наличната бойна техника.

Нашите полезности са свързани с това да служим на страната си, изпълнявайки всекидневно моралния и законов дълг, да поддържаме авиационната техника, да водим ежедневна подготовка и да охраняваме въздушните граници на страната ни.

Оставяме без коментар всички опити да бъдем причислени към нечии кръгове и „ другари “, които ни обезпечават незаслужени заплати!

Ние летим и обслужваме този вид самолети, които ни оставиха след реализирането на План 2004. Опасно е, когато хора с упоритости, само че без задължения и отговорности към защитата на България заплашват с изказванията си нашата сигурност!

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР