Радан Кънев изрази лично мнение за изборите в София.Като равносметка

...
Радан Кънев изрази лично мнение за изборите в София.Като равносметка
Коментари Харесай

Радан Кънев: Очаквах, че ще изгубим в София и Ваня Григорова ще стане кмет

Радан Кънев изрази персонално мнение за изборите в София.

Като равносметка на изборите бих погледнал две разнообразни вероятности. Едната е какво значат те за партиите, а другата - какво значат за обществото. По отношение на партийния конфликт, резултатите от локалните избори са безспорен хикс. Виждаме еднакъв мач, в който никой не е удовлетворен. Обикновено, когато никой не е удовлетворен, значи резултатът е порядъчен. ГЕРБ получи своето: да се утвърди като политическа мощ на този стадий в България. Тя обаче изрично загуби превъзходството си в локалната власт, която, дружно с положителните отношение с Движение за права и свободи, беше цялостна. Техният мандат сега е доста надалеч от това - и като брой кметове, и като баланс в другите общински препоръки. Това разяснява за евродепутатът Радан Кънев. 

" ПП-ДБ реализира пробив в локалната власт. Почти нулевите позиции, които имахме като " Демократична България ", в този момент след балотажа е явно, че ръководството, в случай че щете единствено на София и Варна, е голям триумф за всяка политическа мощ. Естествено наличието в дребните градове и общини е алегорично, само че това не мисля, че това може да бъде изненада за някого. Като политик от ПП-ДБ го усещам като хикс на непознат терен, тъй като считам, че идващият подобен конфликт - най-вероятно на европейските избори, към този момент ще бъде на наш терен. Със сигурност локалната власт беше допустимо най-трудният терен, на който да бъде оценен нашият съюз, по-късно доста проблематично държавно управление - за гласоподавателите, но и за нас самите ", добави той.

" По отношение на българските жители, съгласно мен, тези локални избори са добра вест. Да, ниската интензивност е печален факт, само че очевидно би трябвало да привикваме с него. Няма нещо, което да възпламенява жителите да гласоподават, както и след умората от петте парламентарни избора не виждам особена изненада. Безспорно е разочарованието от управническата настройка. Това беше следващата дребна, само че доста ясно забележима крачка към политическа смяна ", разяснява още Кънев. 

В България има едно настървено очакване за политическа смяна, което явно не се споделя от болшинството жители и смяната ще става постепенно. На тези избори смяна има - не е огромна, само че е забележима, счита той. 

" Според мен нашата политическа сила позволи голяма стратегическа неточност в София. И не приказвам за номинацията ни за кмет на София, обратно на това, което всеки си показва, когато кажа  " голяма стратегическа неточност ". Най-големият проблем не беше в нашия претендент, а в тоталното неразпознаване на това кой ни е съперникът. За мен още през юни беше ясно, че кандидатурата на Ваня Григорова беше извънредно сериозна - и в персонален проект, и във връзка с консолидацията на организацията, която стои зад нея. Самият факт, че Корнелия Нинова беше много бързо и безпардонно принудена да одобри една кандидатура, която ненавижда, показваше, че става дума за кандидатура, която няма да е инцидентна. От момента, в който ГЕРБ издигна, съгласно мен искрено бутафорната кандидатура на Антон Хекимян за кмет на София, беше ясно, че задачата на Борисов беше да не бъде на балотажа. Да види балотаж сред Григорова и Терзиев и да подкрепи, както може, нея. Предупреждавах неведнъж нашите щабове. Оценката ми е, че предизвестията са отишли малко на безпорядък - не са осъзнали мащаба на риска. От тази позиция съм доста благополучен, че въобще спечелихме ", уточни евродепутатът. 

" През цялата минала седмица моето очакване беше, че ще загубим. Че Ваня Григорова ще стане кмет на София. Дългосрочната ми пргоноза беше, че София може да преживее Ваня Григорова, само че не съм сигурен, че България може да преживее подобен политически трус ", разяснява още той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР