Работят ли мерките на правителството за овладяване на инфлацията и

...
Работят ли мерките на правителството за овладяване на инфлацията и
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Ако домакинствата бъдат извадени от регулирания пазар, ще плащат ток по цени на борсата

Работят ли ограниченията на държавното управление за преодоляване на инфлацията и какво би трябвало да се предприеме за поощряване на стопанската система?

Това разясниха в " Денят стартира " икономистът Мика Зайкова и зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев.

" В сегашната обстановка се случиха най-неприятните неща - инфлацията хвърчи нагоре ", тока сподели в  " Денят стартира " икономистът Мика Зайкова.

" Действията на държавното управление не престават да бъдат проинфлационни. В Плана за възобновяване и резистентност се планува да се поддържа инфлацията по простата причина, че на две стъпки - 2023 и 2025 година - ще падне контролираният пазар. Падне ли контролираният пазар за семействата, цените стават борсови и популацията почва да заплаща това, което е на борсата. В този проект написа и още нещо, което е доста неприятно - фондът, който е за поддържане на електроенергийната Съд на Европейските общности, който се храни от продажби от нездравословни излъчвания и проценти от свръхпечалба, става фонд за декарбонизация. Той може единствено да влага във ВЕИ и въобще не взе участие в тъй наречените кръстосани дотации и поддръжката на ТЕЦ-овете отпада ", изясни Мика Зайкова.

До 30.09.2024 година сдруженията, които създават електрическа енергия от въглища, ще би трябвало да се приспособят към пазарните условия, в случай че ги има, акцентира икономистът.

" Тази думичка " в случай че ги има " значи, че до 2024 година може и да ги няма ТЕЦ-овете ", акцентира Зайкова.

И Мика Зайкова, и Красимир Дачев отхвърлиха разновидността за въвеждане на форсмажор. Дачев уточни, че страната е трябвало да качи в един уебсайт всички ограничения като сега има хвърлени в обществото доста антиинфлационни ограничения.

" Най-напредналата от тях е тази в Европейски Съюз, която се разисква за ограничение и понижаване на Данък добавена стойност върху горивата. Предлагат се ограничения като необлагаем най-малко, преизчисляване на пенсии, таван на храните и на енергетика, понижаване на Данък добавена стойност - всички те са проинфлационни ", безапелационен беше зам.-председателят на БТПП.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР