Работотодателите изразиха обида от изказване на вицепремиера: От пазара трябва

...
Работотодателите изразиха обида от изказване на вицепремиера: От пазара трябва
Коментари Харесай

Работодателите скочиха срещу Асен Василев заради обвинението му за ниските заплати на служителите

Работотодателите показаха засегнатост от изявление на вицепремиера: " От пазара би трябвало да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да заплащат по този начин, че да няма работещи небогати. Защото не могат да основат организация и не могат да употребяват уменията на служащите ". Това е споделил министърът на финансите Асен Василев по време на разискването на бюджета в Националния съвет за тристранно съдействие, заяви Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " в профила си във фейсбук.

Впоследствие АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ изпратиха отворено писмо до министъра на финансите, с цел да изразят противоречие с изказванието на Асен Василев:

Повод за актуалното писмо е обидното изявление на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, съгласно който " от пазара би трябвало да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да заплащат по този начин, че да няма работещи небогати. Защото не могат да основат организация и не могат да употребяват уменията на служащите. Тук служащият не можел да изкара 710 лева, в Гърция умерено изкарват по 1000 евро ".

Като икономист и като финансов министър, господин Василев би следвало да е наясно, че:

В България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логичност, най-некадърен шеф е точно страната!

На минимална заплата в частния бранш се назначават хора с ниска или напълно изчезнала подготовка и опит. В дребните обитаеми места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат обществената функционалност на страната като образоват и квалифицират изцяло необразовани и без никаква подготовка хора, и им заплащат колкото изкарват. Вместо да получат признателност, работодателите в такива общини в този момент ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, само че за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече.

Непремереният растеж на минималната работна заплата за някои стопански действия и региони на страната води до равнене на всички хонорари на равнището на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и поставят по-производителен труд. Т.е. казусът не е в равнището на възнаграждение единствено на наетите на минимална заплата, а е систематичен проблем, обвързван с цялостното равнище на възнаграждение на труда.

Минималната заплата е резултатна големина и се дефинира от количеството и качеството на положения труд, а не е обществена помощ.

В допълнение означаваме, че по индикатор „ работещи небогати “ България е в средата на класацията в Европейски Съюз. А по индикатор " популизъм на политиците ", който съставлява съответствие на МРЗ към Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, сме № 1.

Напомняме на господин Василев, че „ некадърният “ български шеф, за разлика от европейските си сътрудници:

е заставен да заплаща непостижими сметки за ел.енергия, поради продължаващото към този момент години „ кадърно “ ръководство на енергийният бранш в България;

с изключителни старания намира служащи с обучение, умения и пълномощия на обичайно, само че незадоволително високо равнище, поради извънредно „ ефикасното “ ръководство на просветителният бранш с наливане на средства без слагане на условия за възстановяване на качеството на завършващите;

заставен е да губи време и запас за превъзмогване на голям брой бюрократични пречки, поради „ целенасоченото “ консумиране на милиони за електронно ръководство в страната с съвсем нулев резултат и ширеща се корупция (в битката с която към момента няма действителни резултати).

През последните две години няма обикновена сигурност по отношение на ковид-пандемията, поради извънредно „ способеното “ въвеждане на безсмислени ограничения, което продължава и понастоящем.

На този декор, няма по какъв начин да подминем с безмълвие всевъзможни нападки и обидни квалификации, неотговарящи на обективната реалност.

Нека ръководещите да не не помнят, че българският бизнес се оправи с колосалните провокации след началото на прехода, откакто десетилетия беше лишен от опцията да придобива предприемачески умения, и сме сигурни, че ще се оправи и в този момент.

Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, с помощта на чиито старания и денонощна ангажираност се крепи действието на публичните системи!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР