Работодателят вече да е длъжен да уведоми работника писмено при

...
Работодателят вече да е длъжен да уведоми работника писмено при
Коментари Харесай

Предлагат промени в трудовите договори и отпуските

Работодателят към този момент да е задължен да уведоми служащия документално при промени в трудовия му контракт. Това плануват промени в Кодекса на труда, препоръчани за публично разискване от обществения министър Георги Гьоков.

Шефът ще би трябвало да уведоми служителя за новостите най-късно до влизането им в действие, а не както до момента - при първа опция или до един месец. Целта е информацията да стане известна на служащия в точния момент, с цел да се подсигурява бистрота във връзка с изискванията на труд и да се избегнат вероятните трудови разногласия, показва в отчета си общественият министър. Друга смяна, която се предлага, визира трудовия контракт със период за изпитване. Сега законът разрешава страните да уговарят период за изпитване до 6 месеца, като няма значение за какъв период ще се подписа трудовият контракт. Сега се записва, че когато той е за период по-кратък от една година, срокът за изпитване може да бъде до два месеца. Предвижда се още служащият да има право да подписа спомагателен трудов контракт с различен шеф, отвън откритото работно време по главното трудово правно отношение, в случай че в него не е уговорено друго. Така в главния трудов контракт може да се уговори възбрана за подписване на втори без да има причина за това. С смяна на наредбата се резервира опцията възбрана за полагане на спомагателен труд при различен шеф, единствено заради отбрана на комерсиална загадка и попречване на спор на ползи. Предлаганото изменение подхожда и на условията на евродирективата, съгласно която работодателят не може да не разрешава на служителя да работи на второ място, с изключение на в категорично избрани хипотези. В момента в Кодекса на труда е планувана възбрана за работодателя и служителя да трансформират едностранно контракта, с изключение на да вземем за пример при командироване, оповестено изключително състояние или оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, при трудоустрояване и други Сега с смяна се дава опция на служащия да предлага на шефа смяна в контракта, с цел да премине от работа по срочен трудов контракт на работа на неопределен контракт и/или от работа на ненапълно - на работа на цялостно работно време. Ако работодателят не одобри предлагането, е задължен в период до 1 месец да уведоми документално служащия, като стимулира отхвърли си. Така се основава гаранция, че работодателят ще прегледа предлагането и ще изложи справедливи аргументи за отхвърлянето му, написа в претекстовете. Заплаща ли се времето на физиологичните почивки на работа Друга смяна, която общественото министерство предлага, е работодателят да е задължен да запознае чиновниците с разпоредбите и процедурите за установяване на самостоятелната работна заплата, да обезпечава информация за изискванията и реда за преустановяване на трудовия контракт, както и за обезпечаваните от него образования за повишение на професионалната подготовка и възстановяване на професионалните умения.

С проектозакона се вкарват и промени, които да подобрят съвместяването на работата и фамилните отговорности на трудещите си. За задачата се предлага право на отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), по време на който той получава обезщетение от Национален осигурителен институт. В момента правото на отпуск заради бременност и раждане, при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, за развъждане на дете до 2-годишна възраст е самостоятелно право на майката (осиновителката), което тя може да трансферира на бащата след навършване на 6-месечна възраст на детето.

Отпускът заради бременност и раждане и за развъждане на дете обичайно се възприема като право, което се подсигурява на майката с оглед връзката, която има сред нея и дребното дете. Поради това, досега правата на бащата на тези типове отпуск са напълно според от волята на майката, написа в претекстовете си общественият министър Георги Гьоков.

Отпускът на бащата за гледане на дете може да се употребява вкупом или на части, написа още в законопроекта. Той планува още, в случай че чиновник изиска да му се промени работното време за избран период, работодателят да би трябвало да му даде стимулиран отговор за какво приема или не това предложение.

Шефът ще бъде задължен да преглежда настояванията за гъвкави схеми на работа и да дава отговор в рационален период, като взема под внимание потребностите както на предприятието, по този начин и на служащия или служителя. Промените би трябвало да влязат в действие от 1 август тази година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР