Работодателят на съпруга на германския здравен министър е продал маски

...
Работодателят на съпруга на германския здравен министър е продал маски
Коментари Харесай

Скандал в Германия: Здравният министър купила 500 000 маски от фирма на мъжа си

Работодателят на брачна половинка на немския здравен министър е продал маски на Министерството на здравеопазването, твърди следствие на немския „ Шпигел ”. Компания Burda GmbH е продала повече от половин милион маски FFP2 на Федералното министерство на опазването на здравето, като в това време брачният партньор на здравния министър Йенс Шпан ръководи представителството на „ Бурда ” в Берлин.
Миналата година немското федерално министерство на опазването на здравето е закупило защитни маски вид FFP2 от Burda GmbH, излиза наяве от документи, с които разполага „ Шпигел ”. Сделката може да повдигне въпроса за спор на ползи, защото брачният партньор на Шпан Даниел Функе работи като лобист и офис управител на представителството на „ Бурда ” в Берлин.
 Създателите на BioNTech/Pfizer получиха най-висшата премия на Германия Създателите на BioNTech/Pfizer получиха най-висшата премия на Германия
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер награди с Кръст за заслуги ръководителите на биотехнологичната компания BioNTech, заяви...
В четвъртък изпрати на здравната комисия обстоен лист на фирмите, с които ведомството е сключило контракти за доставка на защитни маски. Там се появява и името на Burda GmbH, която, съгласно данните, е доставила 570.000 маски FFP2 в министерството на Шпан.
По искане на „ Шпигел ” от министерството изясняват, че „ Договорът с Burda GmbH е подписан след приемане на офертата по общоприета процедура на пазарни цени ”.
„ Съветът на шефовете на Hubert Burda Media предложи през април 2020 година на Министерството на здравеопазването да помогне при набирането на маски в миг, когато федералното държавно управление незабавно търси търговски марки ”, съобщи представител на компанията.
Даниел Функе „ в нито един миг не е бил осведомен и не е взел участие в договорката ”. Той не е получил и комисионна за нея, настояват от „ Бурда ”.
 Германия приканиха Европейски Съюз да форсира прегледа на съветската ваксина Германия приканиха Европейски Съюз да форсира прегледа на съветската ваксина
Германски районни водачи приканиха Европейски Съюз да форсира прегледа на съветската ваксина „ Спутник V ” и да подсигурява, че откакто бъд...
след доставка на защитни средства от компания в Сингапур, в която компанията има 10-процентов дял. Цената за една маска е била 1,73 $. Маските са предадени на федералното министерство на опазването на здравето в Шанхай на 17 април 2020 година, което по-късно ги доставя по въздушен мост до Германия.
Бурда изплаща предплатено маските, а по-късно министерството възвръща разноските от 909.000 евро. Компанията е продала маските на цената, на която ги е закупила, изясни представителят.
От СПД приканиха за изясненост по отношение на поръчката на маски.
Използваната тактичност за даване на част от информацията от страна на министерството „ подкопава доверието в институциите ”. Това би трябвало да спре “, съобщи в неделя депутатът Ахим Пост в Туитър. Той повтори апела на Социалдемократическата партия за без значение длъжностно лице, което да дава отговор за прозрачността при възлагане на публични поръчки, защото министърът е преднамерен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР