Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с Газпром и

...
Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с Газпром и
Коментари Харесай

Нинова и работодателските организации искат замразяване цената на газа

Работодателските организации упорстват да бъдат възобновени договарянията с „ Газпром ” и да се възобновят доставките на газ от Русия. Предлагаме, до възобновяване на доставките, да се постави таван или да се замразят цените на газа на настоящата им стойност. Предлагаме оскъпяването, което ще пристигна от различните доставки, да се поеме от страната. Трябва да бъдат удължени и обезщетенията за ток за бизнеса ”. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова след среща с петте най-големи работодателски организации.

„ От това, което се случва със прекъсването на доставките на газ, сме обезпокоени. Предлагаме да спасим българската национална стопанска система и промишленост, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични приходи и да предприемем ограничения, които да не помпат инфлацията, а да я понижават ”, акцентира Нинова.

По думите на вицепремиера в петък от ГЕРБ желаят изключително съвещание на Народно събрание, с цел да се изслушат министрите на енергетиката и финансите и министър председателят, и да се вземе решение за изпращане на оръжие за Украйна. " Българска социалистическа партия ще внесе предложение за решение на това съвещание Народното събрание да одобри решение, че замразява цените на газа каквито са в този момент, а разликата да се поеме от страната. Ако за ГЕРБ е най-важно сега да изнасяме оръжие за Украйна и да ни вкарат във война, за нас са най-важни българската стопанска система, произвеждане, преодоляването на цените ", безапелационна беше водачът на Българска социалистическа партия.

„ Безспорно цената на енергоресурсите е основна освен за конкурентоспособността на предприятията, само че и за приходите на хората. Затова на днешната среща обсъждахме цените на газа и електрическата енергия. По-лесният проблем за решение несъмнено е цената на тока. Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че единствено с част от тях могат да бъдат обезщетени всички консуматори на свободния пазар ”, съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

По думите му става въпрос за обезщетения, които да стартират от база цената на микса на електрическата енергия. „ КЕВР елементарно може да я сметне. По наши калкулации става дума за към 150-160 лв. за мегаватчас. Цената на атомното гориво не е изменена, тази на водата също, както и цената напразно и слънцето,Също, дребна част от силата се създава на база природен газ. Няма потребност за това от пари от бюджета ”, акцентира той.

По думите му Европа ще използва дълго време още съветски газ и в случай че това е по този начин - по-добре да се купува от производителя, в сравнение с през медиатори с 30-40 % по-скъпо. ” Дали това ще стане посредством общо договаряне от Европейска комисия с „ Газпром ” или ще стане, както останалите страни не престават да купуват газ – това са разновидности, които ръководещите да си изберат ”, акцентира той. И добави: ”Ние настояваме да не се заплащат неверни пари, които изтичат от българското общество ”, сподели още Велев.

„ Мерките, които предложихме, са ограничения за прекъсване на инфлацията. Няма по какъв начин при растящи цени на сила и газ - да чакаме, че ще има опазване на работни места, да чакаме, че няма да има двуцифрена инфлация през останалите месеци на годината и няма по какъв начин това да не се отрази на обществото ”, акцентира от своя страна ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев.

По думите му тези ограничения са работещи и дават опция бизнесът - това, което ще заплати по фактури за май, юни и юли, отчасти да бъде обезщетен и да бъде конкурентоспособен, с цел да продължи да работи. „ Очакваме покана от премиера, министъра на финансите и министъра на енергетиката, да проведем диалози и да се види вършим ли нещо или не вършим. Защото нашите членове сега не знаят по какъв начин какво да вършат през май - дали да създават, дали да подписват контракти. Не знаят каква ще бъде цената на енергоносителите. Ако желаеме да запазим страната си, би трябвало да вземем незабавни ограничения. Протестите са последна мярка. Надявам се, че няма да стигнем до тях ”, акцентира Домусчиев.

Вицепремиерът Нинова разяснява и доставянето на оръжие за Украйна. „ Най-честни би трябвало да бъдем към българските жители. Българският народен интерес е да има мир. Да не се включваме във война посредством доставката на оръжие. Искаме само спокойно решение на казуса и възобновяване на връзките в Европа и в света, които се объркаха от тази война ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР